Yvonne Kaptein zorgt voor paard en mens

“Onze klanten komen vrijwel allemaal dagelijks naar hun paard of paarden die zij bij ons gestald hebben. Het is als een uitje uit de dagelijkse beslommeringen, er is hier rust en ruimte.” Dit antwoordt Yvonne Kaptein als ik haar vraag naar de kern van de zaak. Op haar boerderij van bijna 60 hectare heeft ze de afgelopen 30 jaar een goed uitgerust paardenbedrijf opgebouwd.

“De boerderij was oorspronkelijk een melkveehouderij van de familie. Daar zijn we geruime tijd geleden mee gestopt en hebben ons volledig gericht op de paarden. In eerste instantie samen met mijn broer en later samen met mijn man Corné hebben we de hele boerderij omgebouwd.”  In die tijd is het bedrijf gegroeid naar ruim 100 pensionstallen en is er een aparte stal voor ’oude paarden’ –Het Rusthuis. Jaarlijks is er plek voor het opfokken van veulens en biedt het ruimte aan de paardenrevalidatie van Sport Horse Healthplan. Er komen regelmatig hoefsmeden over het erf en er zijn twee keer per jaar dressuurwedstrijden.

Paardenhouders doen het zelf
Het grootste deel van de klanten van De Vrijhoeve houdt het paard als hobby en voor een deel ook voor de sport. “Die komen allemaal dagelijks naar hun paard om de box uit te mesten, het paard te verzorgen en uiteraard te rijden. Echt bijna altijd, in weer en wind. De meeste komen hier uit de buurt en een enkeling zover als Rotterdam of Den Haag.” Yvonne en Corné denken heel goed te weten wat de klanten verwachten van hen. “Wij hebben klantenonderzoek gedaan. Daar kwamen wensen uit zoals bijvoorbeeld het uitbreiden van het aantal paddocks en het overkappen van een 20×60 rijbaan.“

De klanten omschrijft Kaptein als fanatieke aanpakkers, uit alle lagen van de bevolking. “Een paard houden is best duur, maar toch ook gewoon een hobby. En je hebt het niet om die zorg aan een ander over te laten.”

Wat beteken je voor je klanten?
Een paard houden blijkt een ‘way of life‘ te zijn. Toen het wat slechter ging met de economie hebben Yvonne en Corné zich wel eens afgevraagd wanneer bij hen de klap zou komen. “Die kwam er gelukkig niet. Ook al is de hobby nog zo kostbaar er blijken twee redenen te zijn waarom mensen er niet snel mee stoppen. Allereerst is het paard als een lid van de familie net als een hond of kat een lid van de familie is. Die doe je niet zomaar weg. Ten tweede is de hobby véél te belangrijk voor mensen. Het hoort bij je persoonlijkheid, het biedt rust, afleiding en soms ook troost.”

Zo is het te begrijpen dat De Vrijhoeve alleen maar uitgebreid heeft. “Wij hebben gelukkig zelfs een wachtlijst. Maar wij willen niet verder groeien. Wel investeren in de sfeer.” Het aardigst is dat te zien in ‘Het Rusthuis’, dat staat in het midden van de boerderij aan één zijde van het erf. “Deze gepensioneerde paarden staan niet achteraf. Voor die dieren is het fijn om onder elkaar te zijn met andere paarden en de levendigheid te ervaren.” Behalve het overkappen van de rijbaan zijn de stalgebouwen vriendelijk opgemetseld en met zwart houten rabat delen afgewerkt. Maar het belangrijkste is de zorg voor de mensen. “Wij zijn er vaak zelf de hele dag bij, maken een praatje  en zorgen dat probleempjes geen problemen worden. De tijd die wij aan de klant besteden is belangrijker dan de groei van het bedrijf.”

De Vrijhoeve
Burmadeweg 12, Hazerswoude
T 06 47320733
E [email protected]
W www.devrijhoeve.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *