Auto van de zaak?: Voorkom als DGA de bijtelling

Een auto van de zaak kan voor directeur-grootaandeelhouder (DGA) fiscaal gunstig zijn omdat de autokosten aftrekbaar zijn in de B.V. Maar dit komt ook met een prijs, zoals de bijtelling voor de loonheffingen en omzetbelasting in verband met privégebruik.

Gelukkig zijn er mogelijkheden om als DGA de bijtelling te voorkomen óf te verlagen, waarvan er hier drie worden beschreven: Zit je met 52% in de hoogste schijf van de loonheffingen? Als DGA kun je onder voorwaarden de bijtelling converteren naar 40% en dus 12% of zelfs meer (hoe gek dat rekenkundig ook klinkt) belasting besparen op je bijtelling. Bij een leaseauto van € 50.000, een bijtelling van 25% en een leaseperiode van 5 jaar scheelt dit je € 7.500 netto aan belasting. Dit werkt voor zowel leaseauto’s als auto’s in eigendom (van de B.V).

Heb je geen leaseauto, maar heeft je B.V. de auto in eigendom? En is de auto ouder dan 1,5 jaar? Dan kun je in een aantal gevallen de auto overbrengen naar privé wat resulteert in een flinke besparing. Dat komt omdat na de periode van 1,5 jaar het voordeel van de kostenaftrek in de B.V. niet meer opweegt tegen het nadeel van de bijtelling(en). Maar dit is maat werk, het hangt van meerdere factoren of en wanneer overzetten naar privé een besparing oplevert.

Als je B.V. een auto verkoopt of overbrengt naar privé, dan moet je B.V. BTW afdragen aan de fiscus. Er is een manier om deze BTW bijna helemaal in je eigen zak te houden. En dat voordeel kan flink oplopen. Een greep van de besparingen die we voor klanten hebben gerealiseerd:

– Volvo XC60 uit 2016, besparing van € 7.790

– Lexus RX450H uit 2013, besparing van € 6.950

– BMW 3er REIHE uit 2013, besparing van € 3.800

– Range Rover Evoque uit 2015, besparing van € 7.660

– Jeep Grand Cherokee uit 2016,besparing van € 9.800

Benieuwd of jij als DGA ook je bijtelling kunt voorkomen of verlagen? Het loont dus de moeite om dit voor je uit te laten zoeken.

contact:

Ognjen Soldot
JAN Accountants & Belastingadviseurs
www.jan.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *