Chips en Cola

Het was dinsdagmiddag 7 maart. Eén minuut over half twee, precies zoals in de agenda was opgenomen.  Rob was er helemaal klaar voor. Met een zak chips en een groot glas ijskoude cola zat hij achter zijn scherm. Het beeld liep inmiddels, maar geluid had hij nog niet. Langzaam zag hij steeds meer mensen van bovengemiddelde leeftijd naar binnen lopen en ontspannen met elkaar kletsen. Echt opschieten deed het nog niet. Dat was niet erg, er zou immers nog genoeg gebeuren die middag.

Plotseling hoorde hij ook geluid bij het beeld. Een hoop geroezemoes en de vraag of iedereen plaats wilde nemen. De voorzitter opende de vergadering. Het ging nu echt beginnen. Na een periode van jaren met proefballonnetjes, toezeggingen, brieven, wetsvoorstellen en een novelle zou Staatsecretaris Wiebes vanmiddag aan de Eerste Kamer de Staten Generaal tekst en uitleg geven over de Wet Uitfasering Pensioen in Eigen Beheer. Rob wist namelijk nog van zijn studie dat de Eerste Kamer een wetsvoorstel op deugdelijkheid toetst en verwachtte er veel van.

Groot was dan ook zijn schrik toen de voorzitter na het welkom heten van de Staatssecretaris direct overging tot het in stemming brengen van het wetsvoorstel. Hoe zat het dan bijvoorbeeld met de positie van de (ex-)partner, de eventuele schenking met bijbehorende schenkbelasting, het formulier van de Belastingdienst en de optimistische berekeningen van de Staatssecretaris? Het kon dus bijna niet anders dan dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel niet aan zou nemen. Nog geen honderd woorden van de voorzitter later was de schrik bij Rob omgeslagen in verbazing. Unaniem aangenomen. Zijn cola had nog niet eens de kans gehad condens op de buitenkant van het glas te vormen.

Niet lang daarna ging de telefoon. De eerste DGA die wilde weten welke optie uit de Wet voor hem het meest interessant was. Rob is voor hem aan het rekenen geslagen en heeft de chips verder niet meer aangeraakt die dag.

*Wegens privacy redenen is de naam van de hoofdpersoon in dit verhaal gefingeerd.

Arno Zandvliet
Belastingadviseur
JAN Accountants & Belastingadviseurs
www.jan.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *