Flexibele sleutel of breekijzer?

In de roerige economische tijden van de afgelopen jaren zijn veel ondernemers op zoek gegaan naar flexibiliteit in arbeidsinzet. Veel ex-werknemers zijn, na het verliezen van hun ‘vastigheid’, hun arbeid aan gaan bieden als zzp’er om op die manier aan de slag te kunnen blijven. Het aantal zzp’ers is in de afgelopen jaren opgelopen tot meer dan 800.000. De opdrachtgevers waren blij dat ze arbeid per uur kunnen inkopen en de voormalig werknemers waren blij dat ze niet langs de zijlijn zijn komen te staan.

De oplettende lezer ziet het al, ik gebruik de verleden tijd. Want op 1 mei 2016 werd de Wet DBA ingevoerd. Met deze wet werd de verklaring arbeidsrelatie (de VAR) vervangen door Modelovereenkomsten die vooraf door de Belastingdienst worden goedgekeurd. De wet zou tot meer zekerheid moeten leiden over de aard van de arbeidsrelatie die opdracht-gevers en zzp’ers met elkaar aangaan.

Omdat de Belastingdienst de toestroom van de ingestuurde Modelovereenkomsten niet aan kon werd de termijn waarbinnen opdrachtgevers en zzp’ers hun arbeidsrelatie moesten hebben geformaliseerd opgerekt tot 1 mei 2017. Maar de nieuwe regeling leidt tot zo veel onduidelijkheid en onzekerheid dat de termijn weer verder is verlengd, nu tot in ieder geval 1 januari 2018. Op die manier krijgen zzp’ers en hun opdrachtgevers langer de tijd om zonder het risico van boetes of naheffingen hun werkwijze aan te passen of hun (model)overeenkomst zo te wijzigen dat die overeenkomt met de gemaakte werkafspraken.

De wet DBA heeft ondertussen geleid tot een puinhoop op de arbeidsmarkt en dreigt een groeibreker te worden voor de economie. Opdrachtgevers zien door de wet DBA grote risico’s rondom het inhuren van zzp’ers.

Ondanks de beoogde zekerheid ervaren de opdrachtgevers juist alleen maar meer onzekerheid waardoor de flexibele arbeidsinzet van zzp’ers achterwege blijft. Veel zzp’ers klagen er inmiddels over dat het ondernemerschap hen onmogelijk gemaakt is, vooral doordat opdrachten uitblijven. Met andere woorden, de flexibiliteit van de arbeidsmarkt, waar onze overheid de mond vol van heeft, is ver te zoeken!

Het kabinet wil de verlenging gebruiken om de knelpunten van de wet DBA oplossen. Ik denk echter dat de knelpunten nooit opgelost gaan worden zolang ze niet als één geheel worden aangepakt met de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Flexibiliteit is het ‘sleutelwoord’ maar met de wet DBA is de sleutel de verkeerde kant opgedraaid. Op slot in plaats van open. Ik ben benieuwd of het kabinet het voor elkaar krijgt de sleutel nog de goede kant op te draaien of dat er een breekijzer nodig is om het slot weer open te krijgen.

Renger Kok
Register Belastingadviseur
Lansigt Accountants en Belastingadviseurs
www.lansigt.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *