Leuker kunnen we het niet maken?

“Leuker kunnen we ’t niet maken, wel makkelijker”. U kent hem wel deze slogan die de Belastingdienst er de afgelopen jaren bij iedereen heeft ingeramd. Maar toch bleek het wél leuker en makkelijker te kunnen. Nee, niet voor ons als belastingbetaler. Maar wel voor de medewerkers van de Belastingdienst.

Bij een grote schoonmaakoperatie zou het personeelsbestand van de Belastingdienst drastisch worden teruggebracht. Aan de medewerkers werd een vertrekregeling voorgesteld. En wat bleek, de animo is overweldigend! Er schreven zich veel meer mensen voor de regeling in dan verwacht. Vooral bij de afdelingen toezicht en invordering willen veel mensen weg. Het gaat vaak om hoogopgeleide ambtenaren met de hoogste salarissen die dankzij de regeling hun pensioen tegemoet springen. Leuker en makkelijker dan deze regeling kan het niet, moeten deze ambtenaren hebben gedacht.

Ondanks dat een commissie moest toezien op een juist verloop van de regeling heeft Staatssecretaris Wiebes van Financiën inmiddels moeten toegeven dat er een heleboel rammelde aan de vrijwillige vertrekregeling. De besluitvorming was te haastig en onzorgvuldig. Er loopt veel kennis en ervaring de deur uit en uiteindelijk werd het budget met 70 miljoen euro overschreden. Dit laatste komt overigens vooral doordat de Belastingdienst een naheffing aan zichzelf moet opleggen omdat de regeling uiteindelijk een verkapt vroegpensioen is geworden en dat is niet meer toegestaan.

Maar ja, dan maken ze het uiteindelijk leuker bij de Belastingdienst en dan komt Staatssecretaris Wiebes om de dienst onder curatele te stellen. De hele organisatie zal worden doorgelicht en opnieuw vormgeven. Tot die tijd stelt hij „de financiële besluitvorming van de Belastingdienst onder curatele”. Gelukkig heeft de

Belastingdienst op hun eigen website een formulier waarmee de bewindvoerder zichzelf bij de Belastingdienst als bewindvoerder kan aanmelden. Ik ga er van uit dat de bewindvoerder dit formulier inmiddels al wel heeft ingevuld. Maar is er nog wel iemand om het formulier in het systeem in te voeren?

De sinds jaren breed bekende slogan is hiermee de afgelopen tijd in een heel ander daglicht komen te staan. Ik ben benieuwd hoe lang de Belastingdienst hem nog blijft gebruiken. Of misschien bedenkt een van de resterende ambtenaren wel een slogan die nóg leuker en misschien ook nog wel makkelijker is!

RENGER KOK
Register Belastingadviseur
Lansigt Accountants en Belastingadviseurs
www.lansigt.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *