Accountants angsthazen?

In de media staat de accountantssector in de belangstelling. Waar in een kop de voorpagina van het Financieel Dagblad bestuurders van grote ondernemingen hun beklag doen dat de accountant een angsthaas is geworden wordt dit door de overheid als een positief signaal gezien. 

Dit tekent het spanningsveld waarin accountants zich bewegen en is het gevolg van het feit dat zij rekening moeten houden met meerde belanghebbenden.

Dit is enerzijds onze cliënt die ook onze rekening betaalt. Anderzijds is dit het maatschappelijk verkeer en andere belanghebbenden zoals banken, de belastingdienst, werknemers, crediteuren ed. die aan onze werkzaamheden vertrouwen ontlenen. Dit laatste wordt ook wel het publiek belang genoemde. Het is belangrijk dat wij de belangen van beide partijen in het oog te houden. Bij afwegingen die we moeten maken zal het publiek belang altijd op de eerste plaats moeten staan.

Als beroepsgroep vinden wij het van het grootste belang dat alle serieuze beroepsbeoefenaren hun focus daar op richten. Daar wordt ook veel aan gedaan. Onder andere door implementatie van de maatregelen die voortvloeien uit het rapport: ”In het publiek belang, het kan echt beter!” van het NBA.

Naast het publiek belang staat ook kwaliteit op de eerste plaats. Het leveren van goede kwaliteit is een bestaansvoorwaarde voor onze beroepsgroep. Dit wil niet zeggen dat u als cliënt niet meer op de eerste plaats staat. U bent onze opdrachtgever en voor u doen wij het!

Maar u begrijpt dat wanneer er drie belangen op de eerste plaats staan er soms een spanningsveld kan ontstaan. Er moeten dan keuzes gemaakt worden waarbij wij de belangen moeten wegen. Wij zijn er echter van overtuigd dat hier uiteindelijk geen sprake is van belangentegenstellingen. Een keuze voor het publiek belang en kwaliteit is uiteindelijk ook altijd voor u als cliënt de beste keuze!

Jaap Bergman
Accountant
Van Ree Accountants
www.vanreeaccountants.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *