Alles onder controle?!

Belastingcontrole, menig ondernemer is er mee geconfronteerd. En ook al gaan veel  controles tegenwoordig op afstand en doe je alles keurig volgens de regels, toch kan het je nog overkomen dat de belastinginspecteur besluit om jou met een bezoek te vereren. Maar wat zijn dan eigenlijk jouw rechten?

Als je belastingaangifte hebt gedaan ontvang je enige tijd later een aanslag. In de meeste gevallen hoor je verder niets. Veel aangiften worden bij de Belastingdienst ook geautomatiseerd afgehandeld. Maar het komt ook wel een voor dat er vragen worden gesteld over een aangifte. Of erger, de belastinginspecteur kan besluiten jouw administratie te onderzoeken. En dat druist soms in tegen jouw gevoel van zelfstandigheid als ondernemer. Ook al heb je niets te verbergen.

De basis voor een boekenonderzoek ligt vast in de wet waarin staat dat iedereen is gehouden ‘de gegevens en inlichtingen te verstrekken’ aan de inspecteur die volgens hem voor de belastingheffing van belang kunnen zijn. Maar de inspecteur moet zich wel aan de wettelijke ‘beginselen van behoorlijk bestuur’ houden. Zo moet hij open zijn over zijn intenties, hij moet zorgvuldig zijn, een onderzoek vooraf netjes aankondigen en daarbij het doel van het onderzoek aangeven. En aan dat kader moet hij zich dan ook houden; hij mag niet zomaar vragen gaan stellen die niets te maken hebben met het aangekondigde doel van het onderzoek.

Maar ook moet hij er voor zorgen dat de belangen van jou als burger wel in een evenredige verhouding blijven staan met het belang van de Belastingdienst. Hij moet zijn onderzoek zo snel en efficiënt mogelijk afronden, jou niet overspoelen met vragen, niet al te veel van jouw tijd in beslag nemen en jou niet te lang in onzekerheid laten. En dan is er natuurlijk nog het opgewekte vertrouwen. Als in het verleden afspraken met de Belastingdienst zijn gemaakt of een specifiek onderwerp bij een eerder boekenonderzoek ook aan de orde is geweest, kan de inspecteur daar nu niet zomaar opeens op terugkomen. In ieder geval niet wat het verleden betreft. Er kunnen hooguit nieuwe afspraken worden gemaakt voor de toekomst.

Hoe dan ook, het blijft voelen als een ongelijke strijd. Die grote machtige Belastingdienst aan de ene kant en jij als ondernemer aan de andere kant. Dus weet wat jouw eigen rechten zijn en kom daar ook voor op. En de vraag aan een adviseur om jou daarbij te helpen wil niet zeggen dat je iets te verbergen hebt, het zorgt er alleen maar voor dat het onderzoek gecontroleerd verloopt.

Renger Kok
Register Belastingadviseur
Lansigt Accountants en Belastingadviseurs
www.lansigt.nl

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *