Out of the pretbox

U kent allemaal wel de uitspraak: “ik heb goed nieuws en slecht nieuws”. Soms nog aangevuld met de vraag: “wat wil je eerst horen?” Zou ons hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, dat ook gedacht hebben toen zij uitspraak deden in een procedure over de rechtvaardigheid van de belastingheffing in box-3, de vroegere pretbox? Hoe dan ook, de volgorde is eenvoudig, het goede en het slechte nieuws zijn namelijk aan elkaar gelijk. De belastingheffing in box-3 is namelijk niet in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens, tot zo ver het goede nieuws. Maar het slechte nieuws is daarmee gelijk dat box-3 dus niet onrechtvaardig is.

Een gezin emigreerde vanuit Nederland naar Noorwegen. De voormalige woning van het gezin in Nederland werd niet verhuurd. De nieuwe inwoners van Noorwegen moesten na hun emigratie in Nederland in box-3 nog belasting betalen over het bezit van deze woning. Maar zij vonden de box-3 heffing onrechtvaardig want er werd helemaal geen rendement behaald met de woning omdat deze leeg stond. En toch werd er een rendement verondersteld van maar liefst 4%. Na het nodige hoger beroep heeft de Hoge Raad nu dus uitspraak gedaan in deze zaak. Teleurstellend, niet alleen voor de nieuwe Noren maar ook voor de achterblijvers hier in Nederland.

Om de heffing in box-3 toch wat in lijn te brengen met de werkelijkheid wordt het ‘standaard’ rendement volgend jaar verlaagd naar 2,9%. Maar dat geldt alleen voor de eerste 100.000 euro, want daar boven gaat het rendement naar 4,7% en boven een miljoen zelfs naar 5,5%. Hoe meer men heeft, hoe meer rendement men er mee kan behalen, moet onze wetgever hebben bedacht. Hoe dat precies haalbaar is, dat adviseren ze er niet bij. Maar het is in ieder geval wel duidelijk dat dit met een eenvoudige spaarrekening niet gaat lukken!

Omdat je als adviseur moet blijven inspelen op ontwikkelingen zijn wij in de afgelopen periode druk geweest met ‘out of the pretbox’ denken. De wetgever komt met een standaard regel die op iedereen moet worden toegepast. De oplossingen voor een ‘vlucht uit box-3’ zijn echter niet standaard. Maatwerk hoort voorop te staan zodat de pret weer terugkomt, ook al gaan we ‘out of the box’.

Renger Kok
Register Belastingadviseur
Lansigt Accountants en Belastingadviseurs
www.lansigt.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *