Een zieke medewerker kost 150 euro per dag

Medewerkers die uitvallen vanwege ziekte vormen voor veel ondernemingen een probleem. In de wintermaanden stijgt het aantal medewerkers dat uitvalt en is het probleem groter. Maar ziekte van medewerkers komt het hele jaar voor.

Bij veel organisaties in Nederland ligt het gemiddelde ziekteverzuim rond de vier procent per jaar. In sommige branches is dit percentage hoger. Dit betekent dat als je 25 medewerkers hebt, je iedere dag met een zieke medewerker te maken hebt. Een zieke medewerker kost minstens 150 euro per dag. Met gezonde medewerkers en een goed ziekteverzuimbeleid kan je bedrijf dus kosten besparen.

Weet wat er speelt bij je medewerkers Bij zieke medewerkers gaat het lang niet altijd om een griepje. Misschien moet een medewerker geopereerd worden. Misschien gaat een medewerker scheiden. Of de partner van een medewerker blijkt ongeneeslijk ziek te zijn. Hoewel jouw medewerker dan zelf niet ziek is, kan zo’n situatie wel nadelige invloed hebben op zijn functioneren. Het komt vaak voor dat de medewerker dan zelf uitvalt. Het is daarom belangrijk om te weten wat er precies aan de hand is. Ga het gesprek aan met de medewerker. Je mag hem best de ruimte geven om slecht nieuws te verwerken. Maar het is ook belangrijk dat de medewerker weet wat zijn verantwoordelijkheid is.

Verzuimgesprek
Wil je grip houden op het ziekteverzuim? Zorg dan dat je een goed ziekteverzuimbeleid hebt. Zorg voor een verzuimreglement, voor een arbo-arts en voor regelmatige verzuimgesprekken. Het is belangrijk om duidelijke regels te hanteren. Is een medewerker voor de derde keer binnen een jaar ziek? Zoek dan uit of er wellicht meer speelt dan een griepje. Is er inderdaad meer aan de hand? Ga dan samen met je medewerker op zoek naar een oplossing.

Houd contact
Behalve het hanteren van duidelijke regels rondom ziekte, is er nog 1 belangrijk element, en misschien wel het allerbelangrijkste element in geval van ziekte: zorg dat je contact houdt. Zorg ervoor dat je elkaar regelmatig spreekt. Toon interesse en onderzoek hoe je de medewerker kunt helpen met zijn of haar herstel en met re-integratie. Dat bespoedigt niet alleen het herstel en de re-integratie van de medewerker. Het is voor jou als werkgever ook een wettelijke verplichting om dit te doen op grond van de Wet verbetering poortwachter en de Wet modernisering ziektewet.

Jolanda van der Maden
Partner & Accountant
jan@accountants & belastingadviseurs
www.jan.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *