Einde van de innovatiebox?

Wat voor box? We kennen box 1, 2 en 3, maar de innovatiebox? Er zijn nog veel ondernemers die deze box niet kennen. Maar ondanks dat is het bedrag dat bij invoering hiervoor is geraamd, met meer dan 30% overschreden! Het is dus eigenlijk wel een succes.

Maar wat houd die innovatiebox nu eigenlijk in? Deze regeling is ingevoerd om innovatief onderzoek door ondernemers fiscaal te stimuleren. Alle winsten die behaald worden met innovatieve activiteiten vallen in deze box. Om voor toepassing van de innovatiebox in aanmerking te komen gelden de volgende hoofdvoorwaarden:

• U ontwikkelt zelf een vernieuwing waarvoor u een octrooi hebt gekregen of er is een verklaring voor speur- en ontwikkelingswerk afgegeven.

• Het inkomen dat u daarmee behaalt moet voor ten minste 30% het directe gevolg zijn van het octrooi dat u hebt gekregen.

Voldoet u aan alle voorwaarden en u past de innovatiebox toe, dan worden de voordelen effectief belast tegen 5%. Maar dan wel pas nadat u de toepassing met de Belastingdienst hebt afgestemd.

Ten onrechte wordt wel gedacht dat deze regeling speciaal bedoeld is voor grote ondernemingen. Niets is echter minder waar, ook het MKB kan gebruik maken van deze regeling, mits aan de voorwaarden wordt voldaan. Van de bedrijven die in 2012 de innovatiebox hebben toegepast ging het in een kwart van de gevallen om ondernemingen met minder dan 10 werknemers.

Maar waarom nou eigenlijk de titel van deze column? Als het zo’n succes is, waarom zou deze regeling dan niet gewoon blijven bestaan? Het antwoord op die vraag even eenvoudig als schokkend. Want zoals bij veel stimuleringsmaatregelingen geldt ook hier, stimuleren is één, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat het al te veel gaat kosten! En dan ligt de regeling ook nog eens onder vuur in Europa omdat deze te ruim zou zijn. Komt dat even goed uit?

Renger Kok
Register Belastingadviseur
YKV Accountants & Adviseurs
www.ykv.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *