Communiceren met uw tablet

De tablet raakt steeds meer ingeburgerd. Misschien leest u deze column zelfs wel vanaf uw tablet. Als dat zo is, dan communiceren wij nu met elkaar! Ja echt, de rechter heeft het gezegd, dat is zijn uitspraak dus daar zult u het mee moeten doen. Toch nog even een kleine toelichting.

Een groot mediabedrijf had aan al haar medewerkers een tablet verstrekt. Volgens de belastinginspecteur viel deze verstrekking onder de zelfde voorwaarden als de verstrekking van een computer. Dit kan belastingvrij mits deze voor ten minste 90% zakelijk wordt gebruikt. De Rechtbank was het met deze stelling eens en aangezien de tablet over het algemeen niet aan de voorwaarden van 90% zakelijk gebruik voldeden werd een forse aanslag loonbelasting gehandhaafd.

In hoger beroep heeft het Amsterdamse Gerechtshof zich ook over deze zaak gebogen. Deze hogere rechter was van mening dat een tablet niet geschikt is voor langdurig gebruik. Het touchscreen en de invoermogelijkheden van de tablet zijn volgens het Gerechtshof dusdanig beperkt in vergelijking met computers, dat een tablet niet als computer kan worden aangemerkt. Maar wat is het dan wel?

Bij mobiele communicatie via smartphones gelden vergelijkbare invoermogelijkheden. Om die reden is het Gerechtshof van mening dat een tablet geen computer is maar een communicatiemiddel. Dit betekent dat de tablet vrij van loonheffing kan worden verstrekt aan werknemers die er voor meer dan 10% zakelijk gebruik van maken.

Boeiende uitspraak van het Gerechtshof, maar er blijven toch nog wel een hoop vragen over. Want waar ligt nu precies de grens? Wat als de gebruiksvriendelijkheid verder wordt ontwikkeld? En verandert een tablet ineens in een computer als je er een draadloos toetsenbord aan hangt?

Maar gelukkig is het bijna 2015. Onder de verplicht in te voeren werkkostenregeling zal het onderscheid in fiscale behandeling tussen computers, smartphones en tablets verdwijnen en komt er een noodzakelijkheidscriterium. Vanaf dat moment is           het al voldoende als de werknemer de tablet nodig heeft om zijn werk te doen om deze onbelast te kunnen verstrekken.  Je zou toch bijna blij worden van de werkkostenregeling…

Lang genoeg achter mijn laptop gezeten weer, hoog tijd om weer te gaan communiceren met mijn tablet…

Renger Kok, register belastingadviseur bij YKV accountants & advisers Alphen aan den Rijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *