Meer voordeel uit uw oudedagsreserve

Als IB-ondernemer heeft u de mogelijkheid om te doteren aan de zogenoemde oudedagsreserve. De oudedagsreserve is niets meer dan het vooruitschuiven van inkomstenbelasting. Door te doteren betaalt u nu minder inkomstenbelasting. Over de oudedagsreserve uiteindelijk wel afgerekend te worden als u de onderneming staakt. Dit neemt niet weg dat u geld kunt verdienen aan het doteren aan de oudedagsreserve.

Door het doteren aan de oudedagsreserve betaalt u nu minder inkomstenbelasting en minder premies zorgverzekeringswet en ontvangt u eventueel hogere toeslagen.

In 2014 mag u 10,9% van uw resultaat uit onderneming toevoegen aan de oudedagsreserve met een maximum van € 9.542. Indien de oudedagsreserve uw ondernemingsvermogen overstijgt mag u niet nog meer doteren aan de oudedagsreserve.

Door oudedagsreserve “om te zetten” in een lijfrentespaarrekening (banksparen) of een lijfrenteverzekering komt er weer ruimte om in de komende jaren verder te gaan met doteren aan de oudedagsreserve. Het omzetten houdt in dat u in 2014 een bedrag stort in een bankspaarproduct. Dit bedrag is aftrekbaar in de inkomstenbelasting. De oudedagsreserve dient met een gelijk bedrag af te nemen. Door deze afname wordt uw winst wel hoger. Door de MKB-winstvrijstelling zal de extra belastbare winst minder bedragen dan de aftrek van de storting in het bankspaarproduct.

Stel dat u € 10.000 stort in een bankspaarproduct dan neemt de oudedagsreserve af met eveneens € 10.000. Door de MKB-winstvrijstelling bedraagt de extra belastbare winst niet € 10.000 maar slechts € 8.600. Uitgaande van het hoogste tarief in de inkomstenbelasting een voordeel van bijna € 750. Door de afname van de oudedagsreserve heeft u voor de komende jaren weer meer ruimte om te kunnen doteren aan de oudedagsreserve en zodoende minder inkomstenbelasting en minder premies zorgverzekeringswet te betalen en eventueel hogere toeslagen te ontvangen. U dient het geld dat u stort in het bankspaarproduct wel te kunnen missen. Overleg bovenstaande eens met uw adviseur om na te gaan hoeveel voordeel u kunt behalen met de oudedagsreserve.

Oscar Meijrink, belastingadviseur bij Bunnig & Partners Leiden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *