Column Marnix Zwart: 5-2-4-3

In iedere Nederlander schuilt een bondscoach, ook in mij. De afgelopen weken is dat weer gebleken. Het is nú de tijd om alvast vooruit te kijken. Het moet maar eens uit zijn met die oeverloze spelsysteem-discussie (4-4-2 of 4-3-3 en zo). Laten we eens wat kennis inbrengen vanuit het bedrijfsleven. Leren van ondernemers, die gewend zijn het ideale team samen te stellen, die weten van doorselecteren.

Vanzelfsprekend wordt de basis gelegd in de verdediging. Een 5-mansblok achterin, bestaande uit vakkennis, ervaring, kennis van nieuwe technieken, marktkennis en inkoop. Achter de verdediging staat een stevig producten- en dienstenpakket op het doel. Om te voorkomen dat de verdediging de bal voortdurend blijft rondspelen, zijn voor de aansluiting op het middenveld twee aanspeelpunten nodig, die tussen de opkomende backs kunnen meeverdedigen maar tevens de lijnen naar voren kunnen uitzetten. Dat zijn Legal & Finance en HRM.

De breedte van het middenveld wordt bestreken door productie, planning, kwaliteit en SHE (arbo en milieu). Die zijn ieder in staat zowel achterom te kijken als mee te denken richting de aanval. Door goede onderlinge communicatie en jarenlange training op automatismen kunnen ze moeiteloos van positie wisselen, zonder de organisatie in gevaar te brengen. Je ziet de driehoekjes voor je.

De aanval wordt verzorgd door verkoop, service en after-sales, alledrie onmisbaar voor het bereiken van het doel. Door de goede wisselwerking met het middenveld zijn er voortdurend een of twee tussen de linies aanspeelbaar en blijven de vleugels bezet. Hun kopkracht is ongekend. De speelstijl: uitgaan van eigen kracht. Lukt het de coach of ondernemer niet om op iedere plek in het team voldoende kwaliteit te plaatsen, dan huurt hij die in. Net als ieder ander nadeel heeft ook dit zijn voordelen. Het moet maar eens gezegd worden. Je hebt kijk op voetbal of je hebt het niet. Voor komende toernooien zijn we gebaat bij duidelijkheid. Resultaat telt. Als ze de doellijn-technologie maar niet gaan gebruiken voor het tellen van spelers.

Marnix Zwart, adjunct-directeur van Bedrijfsadvies Alphen aan den Rijn / 0172 42 31 40 / www.bedrijfsadvies.nu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *