BTW in het buitenland (EU)

Vrijwel elke ondernemer heeft er wel eens mee te maken. Buitenlandse BTW. Tijdens de vakantie of op een zakelijke buitenlandse trip in Europa bij het tanken met de zakelijke auto bijvoorbeeld. U kunt deze BTW terugvragen, en tegenwoordig gewoon via de Belastingdienst in Nederland, alleen gelden daarvoor wel bepaalde spelregels.

De eerste spelregel is dat u of uw adviseur specifieke inloggegevens dient op te vragen bij de belastingdienst om toegang te krijgen tot het speciale webportaal eubtw.belastingdienst.nl. Na de aanvraag duurt het ongeveer 4 weken voor u de gegevens ontvangt. Daarnaast zijn er minimum bedragen vastgesteld voor het terugvragen. Wanneer uw terug te vragen BTW minimaal €400 is, kunt u verzoek om teruggaaf elk kwartaal indienen. Bij kleinere bedragen vanaf €50 kunt u het verzoek jaarlijks doen. Let op, deze minimum bedragen gelden per land! Als laatste geldt dat u voor 1 oktober het verzoek ingediend moet hebben voor het vorig jaar.

Per land gelden verschillende eisen. Vaak wordt er gevraagd kopiefacturen digitaal mee te sturen en dient het aangekochte goed benoemd te worden. Sommige landen vragen een ruimere omschrijving en Roemenië, Tsjechië en Slowakije stellen zelfs dat de formulieren in hun eigen taal toegestuurd moeten worden. Voor de overige landen volstaat Engels.

Kortom, hoewel de procedure wel wat makkelijker is geworden, blijft het een behoorlijke klus. U zult zelf de kosten tegen de baten af moeten wegen of het voor u zinvol is een dergelijk verzoek in te dienen.

Frank Splinter, mede-eigenaar van Perfect Partners Alphen aan den Rijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *