WOZ-waarde verplicht voor de erfbelasting

Voor de erfbelasting dient een woonhuis verplicht gewaardeerd te worden op de WOZ-waarde van het jaar waarin wordt geërfd. Dus bij een overlijden in 2014 dient de WOZ-waarde 2014 gehanteerd te worden. De wetgever heeft hier gekozen voor een praktische uitvoerbaarheid.

Nu is het zo dat de WOZ-waarde 2014 als waardepeildatum 1 januari 2013 heeft. In tijden dat de WOZ-waarden alleen maar stijgen is dat uiteraard geen probleem. Echter hebben wij de laatste jaren vaak te maken met dalende WOZ-waarden. Om hieraan tegemoet te komen mag voor de aangifte erfbelasting ook worden uitgegaan van de WOZ-waarde 2015 omdat de waardepeildatum hiervan (1 januari 2014) dichter bij de overlijdensdatum ligt.

Ook al wordt de woning door de erfgenamen voor een lager bedrag te koop te gezet of verkocht dan nog dient voor de erfbelasting niet uitgegaan te worden van de werkelijke waarde maar van de WOZ-waarde van het desbetreffende jaar of het volgende jaar.

Voor het begrip woonhuis dient niet gekeken te worden naar het gebruik van de woning door de erflater maar naar de bestemming van de woning, derhalve of sprake is van een woonhuis. Dus ook als de erflater zelf al in een verzorgingstehuis heeft gewoond. De woning blijft de functie van woonhuis behouden.

Voor door de erflater verhuurde woningen geldt dat deze tegen de zogenoemde leegwaarderatio in de aangifte opgenomen dienen te worden. De leegwaarderatio is een percentage van de WOZ-waarde die afhankelijk is van de hoogte van de kale huur ten opzichte van de WOZ-waarde.

Voor serviceflats heeft de wetgever wel een tegemoetkoming getroffen aangezien bij de vaststelling van de WOZ-waarde geen rekening wordt gehouden met de servicekosten die betaald moeten worden. Voor serviceflats kan alsnog de (lagere) waarde in het economisch verkeer van de serviceflat worden aangehouden, mits de waarde in het economisch verkeer tenminste 30% lager is dan de WOZ-waarde vanwege de persoonsgebonden verplichting tot het betalen van servicekosten. Waarde economisch verkeer is de beste prijs die de beste koper op de beste markt na de beste voorbereidingen wil betalen. In de huidige markt een utopie.

Het laten taxeren van woonhuizen voor de aangifte erfbelasting kunt u derhalve achterwege laten, tenzij sprake is van een serviceflat uiteraard.

Oscar Meijrink, belastingadviseur bij Bunnig & Partners Leiden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *