Laat de zomer maar komen

We weten allemaal wel dat de belastingdruk in Nederland aan de hoge kant is. Over het algemeen drukken we dat uit in cijfers of in percentages. Maar een Europese stichting heeft onlangs onderzoek gedaan naar de belastingdruk voor burgers in de verschillende EU-lidstaten vanuit een hele andere invalshoek. En dat is toch wel weer confronterend.

Zo werken we als Nederlanders gemiddeld tot de eerste dag van de zomer (21 juni) voor de staat. Wat we daarna verdienen is pas voor onszelf. En in 2013 moesten we zelfs nog 6 dagen langer voor de staat werken, toen kwam de omslag pas op 27 juni!

Uit het onderzoek blijkt dat de verschillen enorm zijn. Onze zuiderburen, waar we toch in grote getalen zijn heen gevlucht in de vorige eeuw, moeten maar liefst tot 6 augustus voor de staat werken. Een Cyprioot daarentegen werkt vanaf 21 maart al belastingvrij. Dat maakt het voorjaarsgevoel wel compleet dunkt me.

Voor ons als Nederlanders is 21 juni dus meer dan alleen de start van de zomer. Veel meer. Vanaf dat moment werken we belastingvrij! Let wel, het gaat hier over de gemiddelde belasting op uw inkomen. Het gaat hier dus niet over de belasting over uw consumptie. Het is dan ook niet zo dat de drankjes op de terrassen vanaf 21 juni opeens belastingvrij zijn. Dus helemaal belastingrij komen we de zomer niet door, tenzij we massaal besluiten om te stoppen met consumeren. Maar dat heeft dan weer het risico dat we volgend jaar misschien nog langer voor de staat moeten werken als de Belgen.

Zullen we dan maar afspreken dat we na 21 juni lekker gaan genieten van ons belastingvrije inkomen en gewoon blijven consumeren? Dat maakt de zomer ook een stuk minder kil. Kijkt u ook zo uit naar de zomer?

Renger Kok, register belastingadviseur bij YKV accountants & advisers Alphen aan den Rijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *