Zelfsturende auto?!

Bedrijven zoals Google, Tesla, Nissan, Ford en General Motors werken hard aan het verwezenlijken van een futuristische, zelfsturende auto. Een auto die volledig autonoom wordt bestuurd door een computersysteem.

Het jaar 2020 wordt genoemd als jaar dat er zelfsturende auto’s op onze wegen rijden. Hoe snel het echt gaat zal de toekomst leren. In de wetgeving zal er nog wel het een en ander aangepast moeten worden. Het is echter wel een interessante ontwikkeling en daarbij ook een ontwikkeling die enorme invloed zal hebben op onze arbeidsmarkt.

Zelfsturende auto’s houden een constantere snelheid, remmen minder, verbruiken minder brandstof en stoten minder schadelijke stoffen uit. Goed voor het milieu en ook goed voor files, want die zullen minder worden. Is het fileprobleem op de A-15 ook opgelost! Onder het genot van een kop koffie met de krant op het display voor me rijd ik dan naar kantoor. Sneller en comfortabeler dan dat ik dat tot nu toe doe.

Deze ontwikkeling van steeds slimmere computersystemen  is natuurlijk niet alleen gaande in de auto-industrie. Het speelt in elke branche. Overal duikt de automatisering en robotisering verder op en worden er taken van mensen overgenomen; niet alleen bij productieprocessen, maar ook in de zorg- en dienstverlening. Robotisering en automatisering zullen naar ik verwacht een grote impact hebben op de arbeidsmarkt van morgen.

De geschiedenis van werk dat verdwijnt door mechanisering en automatisering is eeuwenoud. Die trend gaat zeker door.

Ook in de accountancy worden taken van mensen door automatisering overgenomen. Wat blijft en naar mijn overtuiging van steeds groter belang wordt is het persoonlijk element. Dat speelt in de dienstverlening, maar ook in productieomgevingen. Iedereen  wil een zo persoonlijk mogelijke dienstverlening en producten. Daar blijft ik mij, met behulp van alle automatisering, volop voor inzetten!

Jaap Bergman, register accountant bij Van Ree Accountants Alphen aan den Rijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *