Voetbalbelasting

Met het WK voetbal voor de deur komen er weer allerlei speculaties op gang. Er worden weer voetbal poules opgezet en menig zelfbenoemd voetbalkenner probeert een financiële slag te slaan. Maar hoe zit dat nu met de voetballers zelf? Doen zij hun sportieve plicht uit louter landsbelang, of spelen er nog andere belangen?

Ondanks dat transparantie tegenwoordig een belangrijk sleutelwoord is, is de beloning van de Oranje-spelers een van de best bewaarde geheimen. Het is dus gissen naar de hoogte van het bedrag, maar gezien de salarissen in de voetbalwereld zal het niet om een paar honderd euro gaan. En we kunnen alleen maar hopen dat de hoogte afhankelijk is van de geleverde prestatie, zowel als team als individueel.

En hoe zit het dan verder met die beloning, want het WK wordt gespeeld in Brazilië en niet hier in Nederland. Waar wordt het ‘werk’ gedaan, en dus: waar wordt de belasting betaald?

Nederlandse voetballers, die in Nederland wonen, betalen in Nederland belasting voor hun inkomen, waar ter wereld zij dat ook verdienen. De voetballer moet dus zijn volledige inkomen opgeven in zijn aangifte Inkomstenbelasting. Voor zover de inkomsten zijn verdiend met wedstrijden in het buitenland, moet voor het heffingsrecht worden gekeken naar het belastingverdrag met het land waar de wedstrijd is gespeeld. Volgens het verdrag met Brazilië zijn de inkomsten voor wedstrijden die daar worden gespeeld, in Brazilië belast.

Maar zoals gezegd moet een in Nederland wonende voetballer in Nederland belasting betalen. Betaald hij dan twee keer? Nee, medelijden met de voetballers is niet nodig. De in Brazilië betaalde belasting wordt in Nederland verrekend.

Laten we nu eerst maar gaan eens kijken of er voldoende aanleiding is voor een beloning van de Oranje-spelers!

Renger Kok, register belastingadviseur bij YKV accountants & advisers Alphen aan den Rijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *