Economie: Het is lente, met de zomer op komst!

Het seizoen van de economie laat zich altijd goed spiegelen in het aantal bedrijfsovernames en startende en stoppende ondernemingen. Daarbij moet wel goed gekeken worden wat de achterliggende reden is. Maar het lijkt dat het nu echt lente is.

Meer bedrijven gestart dan gestopt

In 2013 zijn 172 duizend bedrijven opgericht en ruim 129 duizend bedrijven (een recordaantal) gestopt. Er startten vooral veel organisatieadviesbureaus en webwinkels. Verder gaat het bij de startende en stoppende bedrijven vaak om eenmanszaken. Tegelijkertijd zie je dat het aantal faillissementen duidelijk afneemt. Dit zijn positieve signalen voor de economie.

Overname als groeimiddel

Ook blijft het aantal bedrijfsovernames hoog op zo’n 5 duizend in 2013, zo’n 2% meer dan vorig jaar. En als je dit vergelijkt met 2009 is het aantal verdubbeld. Werd de stijging van het aantal overnames de afgelopen jaren vooral verklaard als een defensieve actie om faillissement tegen te gaan, tegenwoordig is de aanleiding er veel vaker één van groei. Het zijn bijna altijd midden- en kleinbedrijven die betrokken zijn bij een overname. Slechts 2 procent van de bedrijven die andere bedrijven overnemen zijn grote bedrijven.

In een paar sectoren zie je een duidelijke toename. De vervoer en opslag sector liet een overnamegroei zien van 30%, zowel bij het personen- als goederenvervoer. In lijn met de vele veranderingen die momenteel in de gezondheid en welzijn sector gaande zijn steeg het aantal overnames ook hier. Maar voor het eerst sinds jaren neemt het aantal overnames in de industrie af.

Meer startende bedrijven, overnames met verdere groei als doelstelling en ook groei van de bedrijfsinvesteringen zorgt voor een lentegevoel. Hopelijk is de economische winter voorbij. En met de zomer op  komst en hoge temperaturen geldt het devies: goed smeren en op tijd de schaduw opzoeken. Want voor dat je het weet ben je verbrand!

Mark Cremers, directeur van MC² Oegstgeest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *