Welke kleur spaart u?

Uiteraard gaat het niet over u, maar er zijn mensen die spaargeld hebben staan op geheime bankrekeningen in het buitenland. Tot een aantal jaren geleden was dit in zekere zin maatschappelijk geaccepteerd, of in beter polder-Nederlands: gedoogd. Maar inmiddels hebben die mensen de titel ‘zwartspaarder’ gekregen, ongeacht de werkelijke kleur van de biljetten.

Gaat het toch over u? Spreekt de titel u niet aan? Geen nood, het is nog maar een tijdelijke titel. Als gevolg van allerlei internationale informatie-uitwisselingsverdragen wordt het bankgeheim in diverse voormalige belastingparadijzen opgeheven. De kans is dus groot dat de fiscus binnenkort over uw, nu nog geheime, bankgegevens beschikt. En dan gaat het hard met de ‘zwarte’ spaarcentjes, de boete loopt de komende tijd op tot maar liefst 60%.

U kunt deze boete nog voorkomen door te kiezen voor een nieuwe titel, die van ‘inkeerder’. Dan kunt u gebruik maken van de inkeerregeling. Deze regeling houd in dat u vóór 1 juli 2014 vrijwillig uw buitenlandse vermogen opgeeft bij de Nederlands fiscus. Eigenlijk een groot soort wit-was actie. U moet er dan wel belasting over betalen in box 3, maar er wordt geen boete opgelegd.

Net als ik denkt u natuurlijk ook dat het maar om een enkeling gaat. Maar niets is minder waar. De eerste maanden van dit jaar gaven maar liefst 2000 mensen gemiddeld 500.000 euro aan. Voor de snelle rekenaars onder ons, dat is inderdaad ongeveer 1 miljard. Een flinke meevaller dus voor de schatkist, die naar verwachting de komende maanden alleen maar verder op zal lopen.

En hoe het dan verder gaat met de zwartspaarder die inkeerder is geworden? Die gaat verder door het leven als ‘witspaarder’.

Renger Kok

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *