Verduisteren van geld is ook arbeid

Mooie uitspraak van het Gerechtshof in ’s-Hertogenbosch. Een werknemer had tijdens zijn werkzaamheden voor en vermogensbeheerder een aardig bedrag achterover gedrukt. Het ging om totaal €1.8 miljoen. In het verduisteren was hij misschien aardig bedreven, want bij een vorige werkgever had hij dit al eerder gedaan, maar alles verborgen houden bleek een groter probleem, want beide keren liep hij tegen de lamp. En blijkbaar had hij van vermogensbeheer toch ook niet zo veel verstand, want ook beide keren was het verduisterde bedrag compleet verdampt op de beurs.

De inspecteur kwam met een opmerkelijk standpunt en week af van de door de man ingediende aangifte IB. Hij stelde dat de €1.8 miljoen vielen onder resultaat uit overige werkzaamheden en verdeelde het bedrag keurig over de betreffende jaren en verhoogde daarmee het belastbaar inkomen.

De rechter ging daar in mee. Uit oude arresten bleek dat verduistering geen loon vormt, maar wél moet worden opgevat als een in het economisch verkeer verrichte werkzaamheid. De betreffende werknemer probeerde zichzelf nog te redden door te stellen dat het beleggingsverlies in dat geval aftrekbaar was en dat hij dat dus als “bedrijfsverlies” in mindering mocht brengen. Daar werd echter korte metten mee gemaakt, want het beleggen valt in box 3 waar de verliezen niet aftrekbaar zijn. Ook een voorziening ten laste van box 1 uit hoofde van verplichte terugbetaling redde het niet bij het Hof. Het was niet aannemelijk dat het verduisterde geld ooit terugbetaald zou worden, dus waardeerde de rechter die verplichting op nihil.

Frank Splinter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *