De verrassing van de OZB

Was u ook weer zo verrast toen u uw aanslag onroerendzaakbelasting (ozb) ontving? Ik wel. Niet over de WOZ-waarde die gedaald was. Immers met een peildatum van 1 januari 2013 is dat nog wel te volgen. Mijn verbazing zit meer in het feit onder aan de streep het bedrag van de aanslag niet lager is geworden. Sterker nog, zelfs is gestegen!

Gelijk maar even het internet op en ja hoor, de Vereniging Eigen Huis had het ook al gesignaleerd. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 is deze belasting in veel plaatsen fors gestegen. Landelijk steeg de belasting voor woning- eigenaren met gemiddeld 16,7%. Ondertussen daalde de WOZ-waarde van de huizen in diezelfde periode gemiddeld met 11,9%. Bovendien had de organisatie samen met het actualiteitenprogramma Nieuwsuur een peiling gehouden waaruit bleek dat ruim 80% niet wil dat het ozb-geld wordt gebruikt om gaten te dichten in de gemeentebegroting.

Maar wat doen we er aan? Uit het zelfde onderzoek bleek dat driekwart zich er bij neer legt dat de ozb ‘wat’ hoger is, als bibliotheken, theaters en zwembaden maar open kunnen blijven. Maar laat dat laatste nou geen zekerheid zijn!

Gek hè, het begon allemaal met de aanslag ozb. En nu hebben we het over het zwembad. Ben ik te ver van het onderwerp afgedwaald? Nee er bestaat echt een verband. Een verband wat echter maar moeilijk uit te leggen valt. Maar ondertussen houd ik mijn hart vast. Want als het zo door gaat ben ik bang dat, zonder te verhuizen, straks opeens de bibliotheek en het zwembad op mijn aanslag staan. En dan zijn pas echt de rapen gaar, want een huis met bibliotheek en zwembad, daar hoort ook een bijpassende WOZ-waarde bij…

Renger Kok

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *