Bedrijfskosten of privé uitgaven?

Nieuw beleid van de belastingdienst in 2014. Vorig jaar is een steekproef gehouden inzake de in aftrek gebrachte bedrijfskosten. Het resultaat hiervan is tijdens de Intermediairdagen afgelopen december bekend gemaakt. Bij 360 ondernemers werd voor in totaal aan € 1,3 miljoen privé uitgaven opgespoord en gecorrigeerd. Reden genoeg om hiervoor extra controles voor in te stellen, denkt de belastingdienst.

U begrijpt natuurlijk zelf wel dat een nieuwe keuken in uw privé woning of meerdere saunabezoeken met uw partner geen zakelijke kosten zijn, dit is echter wel wat de belastingdienst tegen kwam in de boeken van ondernemingen. Van een echte omvangrijke fraude lijkt evenwel geen sprake. Wat de belastingdienst in eerste instantie naliet te vermelden, was dat in 86% van de gevallen helemaal niets ontdekt werd of gecorrigeerd moest worden. Ten onrechte wordt dus de schijn gewekt dat ondernemers er maar een potje van maken voor wat betreft hun privé uitgaven binnen de onderneming.

Laat u dus niet onnodig bang maken, de soep wordt niet zo heet gegeten als opgediend. De aankondiging van extra controles is een beproefd middel van de belastingdienst in de hoop dat er een spontane gedragsverbetering zal plaatsvinden. In dit geval doet het grootste deel van de ondernemers het al op de juiste manier, dus schiet de bangmakerij van de belastingdienst zijn doel voorbij. Zolang u kunt aantonen wat het zakelijk doel van een uitgave is, is er niks aan de hand. Op bonnen noteren waarom u de kosten heeft gemaakt is daarbij een handig hulpmiddel.

Frank Splinter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *