Deponeren jaarstukken BV per 1 januari 2014

Als DGA heeft u de plicht uw jaarstukken te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Wat u precies moet deponeren is afhankelijk van de grote van uw bedrijf.

Het deponeren van de jaarstukken van een kleine BV (minder dan 50 werknemers, minder dan € 8.8 mln omzet, minder dan €4.4 mln aan activa) was in het verleden vrij overzichtelijk. Er waren 2 manieren voor, per post of per email. Sinds 2008 is daar nog een derde manier bijgekomen: SBR (Standard Business Reporting).

De toevoeging van de SBR mogelijkheid was natuurlijk al ter voorbereiding op de wijzigingen die komend jaar voor het eerst ingezet worden. Het is namelijk vanaf 1 januari 2014 niet meer mogelijk de deponering per email te doen. Digitaal deponeren dan dus alleen nog maar met SBR. Gelukkig is de ouderwetse post er nog zodat u niet direct voor problemen komt te staan als u gewend was digitaal via de email aan te leveren. Echter de verwachting is dat ook deze mogelijkheid komt te vervallen en wel per 1 januari 2016.

Moet iedereen dan verplicht deponeren via SBR? Nee, dat niet. De Kamer van Koophandel is bezig met het opzetten van een Selfservice online portaal. Dit zal ongeveer op dezelfde manier gaan functioneren als het “persoonlijk domein” van de Belastingdienst. Enige nadeel is wel dat de getallen handmatig ingevoerd moeten worden, dus de kans op tikfouten is wel aanwezig.

Overigens is het raadzaam eerst even te informeren bij uw accountant of administratiekantoor. De kans is namelijk groot dat zij wel de programmatuur hebben om via SBR aan te leveren.

Frank Splinter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *