“Heeft u haast, ga dan zitten”

Haast hebben we tegenwoordig bijna allemaal. Dit moet nog en dat moet nog en dan moeten we ook nog even daar naar toe. Ja, iedereen moet meer met minder doen. En ik ben de laatste die zal ontkennen dat het niet goed is om aan de productiviteit van u en uw organisatie te werken. Toch is er een oud Chinees spreekwoord dat zegt: “Heeft u haast, ga dan zitten” .

En de bedoeling van dat zitten is niet om te gaan uitrusten, maar meer om te gaan nadenken. Nadenken over strategie, over slim werken en over waar u naar toe wilt. En dan hoor ik u misschien zeggen: “maar daar krijg je geen boterham mee op de plank, er moet wel productie worden gemaakt”. Daarmee hebt u 100% gelijk en toch wil ik het belang van strategie en vooruitdenken benadrukken. En het gaat er mij niet om dat al dat denkwerk allemaal opgeschreven moet worden in dikke rapporten of dat er externe adviseurs voor aangetrokken moeten worden. Want uiteindelijk kun je in 1 uur tijd oneindig veel meer nadenken dan dat je kunt opschrijven in diezelfde tijd. Het gaat er mij alleen maar om dat we nadenken over wat willen we en hoe willen we dat bereiken. Vooraf nadenken over de weg maakt het gaan van die weg zoveel makkelijker.

Het enige wat moeilijk hieraan is, is de tijd vinden of de tijd nemen om na te gaan denken over de weg die voor ons ligt en dat vereist moed. Moed om je even terug te trekken uit de hectiek van alle dag en na te denken over waarom je dit alles ook al weer deed. En ik kan u garanderen dat geeft meer energie en meer focus om de weg te pakken die u wilde gaan. Een goede reis gewenst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *