De balans opmaken!?

De eerste helft van het jaar zit er weer bijna op. Ik zou zeggen tijd om een tussenbalans op te maken. Heeft het eerste halfjaar gebracht wat we er van verwacht hadden? Hoe zijn de vooruitzichten voor het tweede halfjaar? Bij deze vragen veronderstel ik twee dingen. In de eerste plaats dat u een onderbouwde verwachting voor 2013 hebt en ten tweede dat u weet hoe u er voor staat. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Ik kom nog genoeg ondernemers tegen die vooral hard aan het werk zijn maar bij wie de vragen wat verwacht ik en waar sta ik onvoldoende leven. De ene dag gaar over in de andere en we hopen maar dat morgen beter zal zijn dan vandaag.

In het huidige economische klimaat levensgevaarlijk! Het is net een autorit zonder doel en snelheidsmeter. Aan het beschikbare instrumentarium kan het niet liggen. Er zijn prachtige online boekhoudpakketten waar onder andere bankmutaties kunnen worden ingelezen en waar u overal online realtime inzicht kunt hebben in de gang van zaken. Ook uw accountant kan er voor zorgen dat de nodige mutaties juist en tijdig verwerkt worden.

Het ligt dus echt aan u. Ik heb ooit geleerd dat 20% reflectie, 80% effectiviteit genereert. Het is dus zaak dat u van te voren nadenkt wat uw doelstellingen zijn, dat u onderweg checkt of u ze realiseert en bijstuurt of de doelstellingen bijstelt. Want wanneer uw accountant u verrast met de uitkomsten van de jaarrekening dan bent u echt niet in control. En dat wilt u toch niet?

Jaap Bergman

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *