Fraude

Je hoeft de krant maar open te slaan of je leest het weer. Het F-woord. Er is weer een creatieve controller aan het werk geweest. De omzetten zijn niet zo mooi als gepresenteerd. Of nog erger, er is echt geld weg. Is dat te voorkomen? Soms wel en soms niet. Eén ding wilt u echter niet. Dat u het had kunnen voorkomen en het niet hebt voorkomen. Dat vergeeft u uzelf niet snel.

Wat moet u dan doen? In de eerste plaats moet u een beetje wantrouwig zijn. Niet alles geloven wat gepresenteerd wordt. Ook niet van die trouwe boekhouder die dag en nacht voor u klaar staat. Het tweede is een frisse blik. Laat eens iemand die niet dagelijks met uw zaken bezig is meekijken. Het zou zomaar kunnen dat die vragen gaat stellen over zaken die u altijd aangenomen hebt maar die toch minder vanzelfsprekend zijn dan ze lijken. Maar wie moet u dan mee laten kijken?

Dat zou uw eigen accountant maar bijvoorbeeld ook eens een derde accountant kunnen zijn. Zeker wanneer u twijfelt aan zaken. Ook goede accountants kunnen bedrijfsblind zijn en hebben echt geen bezwaar wanneer er eens een ander meekijkt. Ik heb al vaak genoeg meegemaakt dat dit verrassingen oplevert. Overigens niet alleen om fraude te voorkomen maar ook om te kijken wat er bij u beter kan.

Jaap Bergman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *