Deponeer tijdig uw jaarrekening

De termijn voor het deponeren van de jaarrekening 2011 bij de Kamer van Koophandel is inmiddels verstreken. Uit een onderzoek naar publicatie van de jaarrekening van bedrijven in de regio blijkt dat slechts 35% van de bedrijven haar jaarrekening publiceert binnen zes maanden na afloop van het boekjaar, nog eens 40% van de bedrijven publiceert binnen de gestelde dertien maanden en de overige 25% is te laat met deponering.

Deze constatering is niet in overeenstemming met de huidige economische omstandigheden waarin belanghebbenden opzoek zijn naar meer en actuele informatie over de financiële gezondheid van uw bedrijf. De jaarrekening wordt niet alleen meer gelezen door de bank, maar ook door financiële ratingbureau’s, uw grootste leveranciers en belangrijkste afnemers. Allemaal zijn ze opzoek naar gegevens over de financiële stabiliteit van uw onderneming. Een goede beoordeling is rechtstreeks gekoppeld aan het leverancierskrediet dat u kunt krijgen, of de beslissing van een belangrijke afnemer om met u op de lange termijn zaken te doen.

De publieke overheid en het grotere MKB hebben financieel specialisten in dienst die de gezondheid van bedrijven met wie ze zaken doen beoordelen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar het resultaat volgens de jaarrekening, maar ook naar andere factoren zoals solvabiliteit en liquiditeit. Daarnaast zijn indirecte factoren in opkomst, zoals hoe snel is de jaarrekening gedeponeerd en hoe open is de onderneming over haar financiële situatie. Het oude adagium van we publiceren zo weinig en zo laat mogelijk kan in sommige gevallen nadelen opleveren voor uw onderneming. Door gericht te sturen kunt u wel meedoen aan een grote opdracht, of uw leverancierskrediet verruimen.

Neem contact op met één van onze accountants voor een vrijblijvende afspraak hoe uw financiële rapportage proces kan bijdragen aan het realiseren van uw ondernemingsdoelstellingen.

Alex Ruigendijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *