BIZ heffing zegt u?

De BIZ heffing is een betrekkelijk nieuwe term die steeds vaker voorkomt. Het is een experiment dat staat voor Bedrijven Investerings Zone. Ondernemers op een bedrijventerrein of in een winkelgebied kunnen gezamenlijk investeren in een veilige en aantrekkelijke bedrijfsomgeving. De intentie is dat een BIZ de financiering van activiteiten gericht op o.a. veiligheid, bereikbaarheid of aantrekkelijkheid mogelijk maakt. Voorwaarde is dat het publieke belang wordt gediend. Het is een lokale, gemeentelijke heffing.

De BIZ wordt opgericht door middel van een verordening waarin alle afspraken van de ondernemers worden vastgelegd zoals het doel, de duur van de periode (maximaal 5 jaar) en de kosten. Bij groen licht van de gemeente kan de vereiste vereniging of stichting worden opgericht. Echter dat groene licht komt er alleen bij  voldoende draagvlak. De gemeente organiseert hiertoe een draagvlakmeting.

Het experiment BIZ lijkt goed aan te slaan. Sinds de invoering tot aan december 2012 zijn er 212 BIZ zones ingericht. Vooralsnog geldt deze expirimentenwet tot 2015, maar verlenging is niet ondenkbaar.

Ondanks het vermeende succes is er toch ook al een rechtszaak geweest. Inzet was of de binnengekomen gelden daadwerkelijk voor publiek belang dienende doelen was ingezet. De rechtbank concludeerde dat in dit specifieke geval de BIZ bijdrage in overheersende mate was gebruikt voor commerciële belangen van winkeliers. Er is dus mogelijkheid tot bezwaar wanneer u vindt dat de BIZ heffing onterecht is.

Frank Splinter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *