Het huidige ontslagrecht: een kwestie van slim toepassen!

De aandacht voor het ontslagrecht is groot. U als ondernemer moet fors op de kosten letten. De wens bestaat om sneller en vooral tegen minder hoge kosten mensen te kunnen ontslaan. Als de plannen van het nieuwe kabinet ongeschonden worden ingevoerd, zal dat in de nabije toekomst ook het geval kunnen zijn.

Het huidige ontslagrecht

Tot die tijd moeten we het met de huidige regels doen. Die bieden ook al een heleboel mogelijkheden, als u ze maar slim toepast. Aan het woord is Bob Heeren, advocaat en partner bij RWV Advocaten met kantoren in Leiden en Noordwijk. Sinds 1986 is hij actief in het oplossen van juridische geschillen tussen mensen in ondernemingen. “Het ontslaan van mensen gaat altijd met feiten èn emoties gepaard”, zegt Heeren. “Het levert geld op als u zich daarvan bewust bent en als u pas daarna de beste “aanvalstactiek” kiest.

Uit onderzoek is gebleken dat goede onderhandelaars de meeste tijd besteden aan de voorbereiding van een deal. Heeren legt uit: “Bij RWV doen we dat door intensief naar de ondernemer te luisteren. Wat is belangrijk voor u als werkgever? Waar maakt u zich zorgen om? Wat is het dat de werknemer zal bezighouden? Hoe kan op die verweren worden ingespeeld?”

Vervolgens kan meer effectief een gericht plan van aanpak worden opgesteld. Daarbij komt uiteraard onze uitgebreide kennis van wetten en jurisprudentie aan de orde.

Ontslagvergunning door UWV WERKbedrijf op dit moment het meest gunstig

Volgens de rechtspraak is het op dit moment het “goedkoopst” als personeel wordt ontslagen nadat door UWV WERKbedrijf een ontslagvergunning is afgegeven. Meestal gebeurt dat omdat u wilt reorganiseren en daarvoor een economische noodzaak bestaat. Probleem daarbij is het afspiegelingsbeginsel dat de volgorde van het ontslag bepaalt. Daardoor moet u soms mensen ontslaan die juist van waarde zijn voor het bedrijf. Als u dat wilt voorkomen, komt het aan op creativiteit.

Wel eens aan mediation gedacht?

“Mediation is “hot”. “Ik ben er in 1995 mee begonnen en toen dachten mensen vooral dat ze, al voordat ze met de tegenpartij aan tafel gingen, water bij de wijn moesten doen.” Dat is natuurlijk niet zo. Mediation is een middel om snel en goed te vertellen wat u dwars zit. Terwijl u weet dat die ander naar jou luistert. Het is niet nodig dat u het met die ander eens bent. Maar als de communicatie tussen u en de werknemer  ècht goed verloopt, geeft dat ruimte voor een prachtig resultaat.

“Ik zorg ervoor dat er wordt uitgesproken wat er werkelijk leeft en dus ook wat niet meteen wordt gezegd. Die technieken zijn overigens ook heel fijn in mijn werk als advocaat.”

RWV en het MKB: Meedenken, Kundig en Betrouwbaar. Heeren:  “Een ondernemer laat zijn of haar zorgen bij ons achter. Dat lucht op. We werken samen. Wij kennen het recht en het proces, de ondernemer kent het bedrijf. En we bereiken met elkaar de allerbeste deal.”

Naast Bob Heeren werken er bij RWV Advocaten zo’n 30 advocaten. Het kantoor kent een gespecialiseerde sectie Arbeids- en Ambtenarenrecht. Heeft u vragen of behoefte aan een advies op maat, neemt u gerust contact op met hem of een van de andere specialisten.

RWV wenst u veel personeel toe !

Bob Heeren

RWV Advocaten
Leiden, Haagweg 149
Noordwijk, Jonckerweg 2
I www. rwv.nl
T 071-7502200

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *