Het H-woord

Er is al veel over geschreven en gehoord. Er zijn keer op keer proefballonnetjes opgelaten. In de politiek heeft vriend en vijand de laatste jaren allerlei meningen gegeven. Maar hoe zit het nu eigenlijk? Wat verandert er allemaal met de hypotheekrenteaftrek per 1 januari aanstaande?

Door: Renger Kok 

Verplichte aflossing

Voor nieuwe hypotheken geldt dat de rente alleen nog aftrekbaar is als de lening gedurende de looptijd volledig en ten minste annuïtair wordt afgelost. Bij een annuïteit betaalt u een gelijkblijvend maandbedrag. In het begin bestaat dit bedrag voor het grootste deel uit rente en de rest is aflossing. Naarmate de looptijd verstrijkt, wordt het gedeelte rente steeds lager en het gedeelte aflossing steeds groter. Tijdens de eerste jaren betaalt u dus meer rente en heeft u relatief veel renteaftrek. In de jaren daarna wordt het aftrekbare bedrag steeds lager en dus de netto maandlast hoger.

Overgangsregeling

Voor 2013 geldt dat alle koopovereenkomsten die vóór 1 januari 2013 onherroepelijk zijn geworden, nog als bestaande gevallen worden aangemerkt, ook al wordt het huis pas uiterlijk in 2013 geleverd. Deze vallen dus nog onder de huidige regels van hypotheekrenteaftrek. Heeft u op dit moment een spaar- of aflossingsvrije hypotheek? Het Waarborgfonds Eigen Woningen zal de regels aanpassen zodat u uw bestaande spaar- of aflossingsvrije hypotheek met een garantie ook na 1 januari 2013 kunt meenemen naar een volgende woning.

Restschuld

Als u uw woning verkoopt en u blijft met een restschuld zitten, dan komt er een fiscale verzachting van het leed. De rente die u betaalt op de restschuld die ontstaat tussen 1 januari 2013 en 31 december 2017 kunt u tijdelijk (maximaal 5 jaar) in mindering brengen op uw belastbare inkomen. U bent fiscaal niet verplicht de schuld af te lossen, maar na die 5 jaar is de rente niet meer aftrekbaar.

Starters

Het kabinet komt nog met voorstellen voor leningen voor starters op de woningmarkt. Voor 2013 is er in ieder geval budget voor toegezegd. Zijn we er nu van af, is er nu duidelijkheid over het H-woord voor de komende 30 jaar? Dat durft niemand u te beloven, want niets is zo onvoorspelbaar als de politiek!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *