Echte herfst

Hebt u het ook gemist, het zomerakkoord? Want we hadden wel een lenteakkoord en nu dan een herfstakkoord, maar waar is het mis gegaan deze zomer? Of is het niet in de zomer niet mis gegaan maar pas nu in de herfst?

Forensen en studenten kunnen weer opgelucht ademhalen. De forensentaks en langstudeerboete zijn van de baan. Maar hebben we nu echt zoveel reden om opgelucht te zijn? Want zoals altijd moeten wijzigingen in dit soort maatregelen wel op een andere manier worden gecompenseerd. Zo wordt onder andere per 1 maart 2013 het assurantiebelastingtarief in Nederland verhoogd van 9,7% naar 21%, het zelfde percentage als het algemene BTW-tarief. Dus aan de ene kant houden we als forens onze onbelaste kilometervergoeding maar aan de andere kant worden die kilometers wel een stuk duurder omdat de autoverzekering (en veel andere verzekeringen) duurder wordt.

Andere grote dekkingsmaatregel is het niet invoeren van het vitaliteitssparen. Deze regeling, die in 2013 zou worden ingevoerd, zou aan werknemers en IB-ondernemers de mogelijkheid bieden om fiscaal gefacilieerd te sparen voor situaties van (tijdelijk) inkomensachteruitgang. Dus sparen voor dit soort situaties mag nog wel, maar dan zonder fiscale voordelen. Dus aan alle studenten die nu geen last hebben van de langstudeerboete het advies om deze besparing als niet fiscaal gefacilieerd vitaliteitssparen apart te zetten.

Na het opgeluchte ademhalen van de forensen en studenten zien we ook nu weer dat het slechts een kwestie is van herverdelen. Dat maakt de herfst toch weer een échte herfst, met gure buien die over ons allemaal heen trekken. De begroting moet ten slotte in evenwicht blijven.

Maar het meest spectaculaire aan het herfstakkoord is misschien nog wel dat Rutte en Samsom dingen afschaffen die nog nooit zijn ingevoerd. En dat nog voor ze aan een regeringsperiode zijn begonnen, sterker nog, nog voordat zeker is dat ze daar samen aan gaan beginnen. Want dit deelakkoord is alleen maar gebaseerd op de punten waarover men het eens is, de echte politieke pijn- en knelpunten komen nog. Iets voor een winterakkoord misschien?

Renger Kok

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *