Commissie inkomstenbelasting en toeslagen

De Commissie inkomstenbelasting en toeslagen (commissie van Dijkhuizen) heeft een interimrapport ontwikkeld dat luistert naar de naam “Naar een activerender belastingstelsel”. In dit rapport, staan nogal wat plannen die van invloed zijn voor ons als ondernemers. Deze plannen zouden gefaseerd binnen 8 jaar realiteit moeten zijn.

Eén van de opvallendste wijzigingen is het vervallen van de zelfstandigen- en startersaftrek. De commissie heeft namelijk een voorkeur voor faciliteiten die toenemen bij groeiende winsten, zoals de de MKB-winstvrijstelling als centrale faciliteit. Door het vaste bedrag van de zelfstandigen aftrek ontstaat vooral bij lage inkomen een te groot verschil tussen belasting op het looninkomen en die op het winstinkomen. Volgens de commissie een ongewenst effect.

Daarnaast zou volgens het rapport ook de stakingsaftrek, scholingsaftrek en meewerkaftrek moeten verdwijnen. Met het vervallen van de zelfstandigen aftrek en de kleine faciliteiten is in feite het urencriterium overbodig geworden. De commissie pleit er dan ook voor die te laten vervallen.

Naast de wijzigingen in de ondernemersfaciliteiten zijn er volgens het rapport mogelijkheden om de inkomstenbelasting te verlagen. Dit zou meer banen creëren en de huizenmarkt weer op gang trekken. Er wordt gesproken over 2 tarieven in plaats van de huidige 4, één van 37% en één van 49%. Het grootste deel van de belastingplichtigen zou met de plannen in het 37% tarief vallen.

Dat dit een grote hervorming is mag duidelijk zijn, hoeveel van deze plannen binnen 8 jaar daadwerkelijk gerealiseerd daarentegen, is niks meer dan koffiedik kijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *