Nieuwe spelregels voor BV’s

De spelregels voor BV’s veranderen op 1 oktober 2012. Vanaf die datum is er geen startkapitaal, bankverklaring en accountantscontrole meer nodig om een BV te starten. Ook vervallen allerlei andere formaliteiten. Dit maakt de BV aantrekkelijker voor bedrijven. Door de wijzigingen wordt de BV ook wel de flexibele BV of kortweg flexBV genoemd. Bestaande BV’s kunnen profiteren van de spelregels van de flexBV.

Veranderingen

De verandering van de spelregels maakt de BV flexibeler en eenvoudiger. Er verdwijnt een aantal formaliteiten en er komen meer mogelijkheden om een BV voor een bedrijf ‘op maat’ te maken. Alle voordelen die een BV nu al heeft blijven onveranderd. Zo is de BV aansprakelijk voor de schulden die het bedrijf heeft; de ondernemer is maar beperkt aansprakelijk. Daarnaast kan het fiscaal interessant zijn om te ondernemen via een BV. Het bedrijf kan op naam van de BV worden gevoerd zodat de BV zelf een bankrekening kan hebben en op eigen naam facturen kan uitsturen.

Bestaande BV’s

Bij de oprichting van een BV worden statuten gemaakt. Als u al een BV heeft dan zijn die statuten gemaakt onder de nu geldende spelregels. Wilt u niet voor verrassingen komen te staan, dan is het verstandig om uw statuten te laten controleren. De notaris kan een ‘flexBV-scan’ voor u doen. U weet dan of er regels in uw statuten staan die per 1 oktober een andere betekenis krijgen. Daarnaast kan de notaris voor u met de scan beoordelen of de spelregels van de flexBV u interessante mogelijkheden bieden. Voor een aantal van die mogelijkheden moeten de statuten worden aangepast. Dat wordt vastgelegd in een akte bij de notaris. Door aanpassing passen uw statuten beter bij uw bedrijf, profiteert u van de nieuwe flexibele mogelijkheden en hoeft u voortaan minder formaliteiten op te volgen.

Verdeling winst en zeggenschap

Ondernemers komen nu al bij de notaris voor advies over de flexBV en voor controle van de statuten van hun BV. Bijvoorbeeld meerpersoonsBV’s die met de nieuwe spelregels betere afspraken kunnen maken over de verdeling van winst en zeggenschap. Of ondernemers die belastingvrij geld uit de BV willen halen; dit wordt vanaf 1 oktober eenvoudiger. Ook ondernemers die op zoek zijn naar investeerders krijgen advies over de mogelijkheden om een nieuw soort aandelen uit te geven; vanaf 1 oktober is het namelijk mogelijk om aandelen uit te geven mét recht op winst maar zonder zeggenschap. Als uw BV naast aandelen ook certificaten heeft, is het goed u te laten adviseren. Als statuten gewijzigd moeten worden, kan dat vanaf 1 oktober 2012.

Willem van den Eijkel

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *