Dagje uit?

Altijd leuk, het jaarlijks terugkerende bedrijfsuitje. Als collega’s elkaar weer eens op een hele andere manier leren kennen. En niet alleen op de dag zelf, vergeet vooral niet de voorpret bij hen die het organiseren, de onzekerheid over de invulling van dit evenement bij de andere collega’s en als het goed is de sterke verhalen achteraf.

Wat dat napraten betreft, het zou zomaar kunnen dat mensen die niet eens mee zijn geweest, toch nog eens met u willen napraten over die onvergetelijke dag. Want zelfs aan het jaarlijkse bedrijfsuitje zijn fiscale voorwaarden gesteld!

Onder de oude regels voor vergoedingen en verstrekkingen mag u € 454 per kalenderjaar onbelast vergoeden of verstrekken aan de werknemer. Het meerdere is belast maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat uw werknemers over het bedrijfsuitje belasting moeten gaan betalen, dat zou de feestvreugde flink bederven.

De zomerse periode kan een goed moment zijn voor een bedrijfsuitje. U moet er echter wel rekening mee houden dat u de kosten van het bedrijfsuitje moet aanmerken als loon van de werknemer. Er gelden specifieke fiscale regels als het bedrijfsuitje openstaat voor ten minste drie vierde van de werknemers of voor ten minste drie vierde deel van de werknemers van een bepaalde afdeling. Is dat het geval dan kunt u € 454 onbelast vergoeden of verstrekken aan de werknemer.

Zijn de kosten van de personeelsfeesten, -reizen en dergelijke meer dan € 454 dan moet de werknemer over het meerdere belasting betalen. U kunt dat als werkgever nog voorkomen door deze belasting/premie volksverzekeringen door eindheffing voor uw rekening te nemen. De eindheffing is mogelijk voor bovenmatige kostenvergoedingen en verstrekkingen tot maximaal € 200 per maand per werknemer. Hieronder vallen dus ook eventuele andere bovenmatige vergoedingen en verstrekkingen. Houd hier dus wel rekening mee! De eindheffing is volgens het tabeltarief en kan oplopen tot 108,3%.

Maakt u al gebruik van de werkkostenregeling dan moet u rekening houden met afwijkende regels. De plaats van het bedrijfsuitje is dan namelijk doorslaggevend. Het bedrijfsuitje is namelijk alleen onbelast als het volledig op de werkplek plaatsvindt. Kiest u echter voor een externe locatie dan is het personeelsuitje belast. U kunt dit nog wel voorkomen door de kosten van het bedrijfsuitje als eindheffingsloon aan te merken en onder te brengen in de vrije ruimte. Over de kosten in deze vrije ruimte hoeft u dan geen loonbelasting/ premie volksverzekeringen in te houden.

Renger Kok

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *