Regeren is vooruitzien!

Eén van de eigenschappen waar een ondernemer over moet beschikken is het inspelen op toekomstige ontwikkelingen. Regeren zonder vooruitzien is een riskante onderneming. Dit is in de huidige tijd wel een hele grote uitdaging. U hebt beleid gemaakt op de maatregelen die de regering met prinsjesdag aankondigde en niet veel later gaat de hele club het Catshuis in om er weken later met lege handen uit te komen. Vervolgens gaan regering en een deel van de oppositie in overleg en er is binnen een korte tijd een akkoord met grote gevolgen voor uw onderneming. Denk maar aan de verhoging van de BTW en maatregelen op het gebied van reiskostenvergoedingen, privé gebruik auto enzovoort. Maar let op! Het pakket bezuinigingen is in principe alleen voor 2013! Tenminste wanneer de nieuwe regering die na de verkiezingen in september as. een en ander overneemt. Of wanneer Griekenland en…uit de Euro gaan. Dan kan alles weer helemaal anders worden. De grote onzekerheden maken ondernemen er niet makkelijker op. U moet steeds alert zijn op de veranderingen van buiten af en daar snel op in spelen. Daarvoor is het in de eerste plaats belangrijk dat u weet hoe u er voor staat en in de tweede plaats dat u in staat bent in korte tijd scenario’s te maken en snel te schakelen. Ik ben van mening dat de toekomst voor starre en  naar binnen gerichte ondernemingen moeilijk is en dat flexibiliteit in denken en handelen nodig is in deze tijd.

Jaap Bergman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *