Personenauto mét investeringsaftrek

Per 1 juli a.s. worden de CO2 grenzen voor zuinige auto’s met lagere bijtelling weer aangescherpt. Voor ondernemers kan dit extra belangrijk zijn. Naast het voordeel van de lage bijtelling, kunnen er extra voordelen behaald worden als de auto wordt aangekocht door uw onderneming.

Normaal gesproken bestaat er voor een personenauto (behalve een enkele uitzondering) geen Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Bij een auto die in de 14% bijtellingscategorie valt, mag de KIA toch toegepast worden. Uitgaande van totale investeringen van maximaal € 55.248 (2012), mag 28% van de aanschafprijs in mindering gebracht worden op de winst.

Daarnaast vallen deze zuinige auto’s onder de VAMIL regeling. U mag dan versneld afschrijven op een investering. De afschrijving in het eerste jaar mag dan maximaal 75% bedragen. Het restant mag u in het daarop volgend jaar afschrijven.

Wanneer u echt milieuvriendelijk gaat rijden en besluit tot de aankoop van een auto die in de 0% bijtellingscategorie valt, komt naast de bovengenoemde mogelijkheden óók de MIA, milieu investeringsaftrek, om de hoek kijken. Dit geeft een extra investeringsaftrek van 36% van het investeringsbedrag. Niet alleen goed voor het milieu dus.

Frank Splinter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *