Overdrachtsbelasting blijft 2%

Om de woningmarkt te stimuleren is vorig jaar besloten om één jaar lang de overdrachtsbelasting te verlagen van 6 naar 2%. Deze verlaging zou aanvankelijk aflopen op 30 juni a.s. En zou het tarief weer naar 6% gaan. Ondanks de val van het Kabinet Rutte is de duidelijkheid nu door de Tweede Kamer gegeven dat het verlaagde percentage van de overdrachtsbelasting van 2% (al dan niet voorlopig) gehandhaafd blijft.

Profiteren van verlaging

De maatregelen zijn neergelegd in het concept van het Nederlandse Stabiliteitsprogramma 2012 dat minister De Jager van Financiën bij brief aan de Tweede Kamer heeft gezonden. Dit is de jaarlijkse rapportageverplichting richting de Europese Commissie en de Raad over de stand van zaken met betrekking tot de overheidsfinanciën. Hoewel er nog steeds geen absolute zekerheid is over de continuering van het verlaagde percentage voor de overdrachtsbelasting, lijkt het er op dat er voor potentiele kopers nu meer duidelijkheid is.

Zonder dat er nu heel veel druk op de ketel staat moet u zich wel goed realiseren dat er heel wat bij komt kijken voordat u eigenaar bent van een woning. Er moet een koopcontract worden gesloten, er moet een hypotheeklening worden aangevraagd, verzekeringen worden aangevraagd etc. Om eigenaar te worden wordt bij de notaris een zogenaamde akte van overdracht getekend die wordt ingeschreven bij het kadaster. Het is dus belangrijk deze zaken in gang te zetten.

Hoewel er nog steeds geen volledige zekerheid is over de continuering van het verlaagde percentage voor de overdrachtsbelasting, lijkt het er op dat er voor potentiele kopers nu meer duidelijkheid is.

En mochten er binnenkort toch nog zaken gaan veranderen, dan is het toch een rustgevende gedachte dat uw notaris u hierin in detail kan adviseren.

Willem van den Eijkel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *