Kansspelbelasting: hoe zit dat nou met die voetbalpoule?

Straks tijdens het Europees Kampioenschap voetbal, worden er weer massaal voetbalpoules georganiseerd. Ons land beschikt dan spontaan over vele voetbaldeskundigen die als wijlen octopus Paul de uitslagen van de wedstrijden kunnen voorspellen. Het toernooi wordt op deze manier nóg spannender gemaakt, vooral doordat de deelnemers geld moeten inzetten. En wie de meeste punten scoort, wint de pot.

In het verleden werd de nodige creativiteit aan de dag gelegd met het maken van invulformulieren. Die tijd ligt achter ons, een beetje poule is tegenwoordig op het internet terug te vinden. Ook de puntentelling en de stand is daar voor de deelnemers te volgen. Het geeft allemaal net dat beetje extra competitiegevoel aan het EK.

Maar niet alleen bij de deelnemers van de poule, ook bij de Belastingdienst… Want een voetbalpoule wordt als een kansspel gezien en valt dus onder de kansspelbelasting!

Als de prijzen hoger zijn dan € 454 moet er aangifte kansspelbelasting worden gedaan. En als de poule binnen het bedrijf is georganiseerd is de werkgever er verantwoordelijk voor dat de aangifte ook daadwerkelijk wordt gedaan. Formeel wordt hij namelijk gezien als de organisator van de poule, zelfs als hij niets heeft met voetbal en de poule door werknemers bedacht en opgezet is.

De kansspelbelasting bedraagt 29 procent van de prijs en moet bij uitbetaling worden ingehouden. Vervolgens moet er binnen een maand nadat de prijs is uitgekeerd aangifte worden gedaan bij de Belastingdienst en moet de belasting worden betaald. Is dit te voorkomen? Ja hoor, dan moet u er voor zorgen dat de prijs lager is dan € 454.

Nu denkt u misschien dat de Belastingdienst die poules toch niet doorheeft. Niets is echter minder waar. De Belastingdienst kan getipt worden door iemand, bijvoorbeeld een teleurgestelde verliezer. Maar vergeet ook het internet niet, want dat hebben ze bij de Belastingdienst ook…

Toch blijft er nog wel een vraag hangen. Zouden ze bij de Belastingdienst intern ook een voetbalpoule hebben? Wat denkt u?

Renger Kok

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *