‘Kruyt is altijd bezig geweest met innoveren’

IJzerwarenvakhandel verandert door te luisteren naar haar klanten

Wie als bedrijf sterk wil blijven, moet de tand des tijds weten te doorstaan. Maar hoe speel je zoiets klaar als je als klantvriendelijke ijzerwarenvakhandel door de jaren en generaties heen steeds groter groeit en meer klanten krijgt? Met inmiddels een stevige moedermaatschappij boven zich, zes eigen vestigingen en een verhuizing op komst, is Kruyt BV innovatiever, sterker én levendiger dan ooit. Volgens commercieel directeur Remco Lammen is de verklaring voor die diepgewortelde overlevingsdrang en immer op innovatie gerichte toekomstblik eenvoudig. “De wereld verandert en Kruyt is niet bang om mee te veranderen.”

Een begrip in Leiden en ver daarbuiten. Dat is ijzerwarenvakhandel Kruyt al sinds ze in 1890 begon en dat zal ze – als het aan directeur Remco Lammen en zijn enthousiaste medewerkers ligt – nog heel lang blijven. Maar wat vroeger ooit begon als kleinschalig familiebedrijf is door de jaren heen flink veranderd. Zo werd in mei van dit jaar de eerste paal geslagen voor de nieuwe hoofdvestiging aan de Touwbaan in Leiderdorp. Niet omdat ze te klein zaten, maar omdat ze door de beslissing van de moedermaatschappij om de distributie te centraliseren, juist te groot zitten. En dat ze bij Kruyt niet van verspilling, maar wel van klantgerichtheid houden, wordt me tijdens het gesprek met medewerkers en directeur, evenals door de nominatie voor de Sterkste Schakel Verkiezing al snel duidelijk…

Om de slagkracht van het bedrijf te vergroten, is vorig jaar besloten om Kruyt, net als een paar andere en wat kleinere bedrijven, de logistieke en de meeste administratieve activiteiten te centraliseren. “Waren dat voorheen losstaande familiebedrijven, nu slaan we de handen ineen voor the best of all”, maakt Remco Lammen duidelijk. “Wat ook inhoudt dat onze magazijnen verhuizen naar een centraal magazijn in Moerdijk, een hypermodern logistiek centrum. Voordeel voor onze klanten is dat ons assortiment hierdoor breder en dus ook dieper is geworden. Het niveau van de voorraad is hoger en de keuze uit artikelen is ruimer, waardoor er sneller en meer geleverd kan worden.”

Samenwerking met Houtwerf Zoeterwoude

De centralisatie betekent echter ook dat het huidige pand aan de Nieuwenhuizenweg te groot wordt. “Dus hebben we lang gezocht naar andere mogelijkheden, tot we ineens een particuliere belegger vonden die zijn grasveld wilde afstaan en laten bebouwen volgens onze wensen.” Om het pand ook aan te laten sluiten bij de wensen van haar klanten, analyseerde Kruyt haar klantenbestand. “De ene helft bleek aan de ene kant van de A4 en de andere helft aan de andere kant te wonen. Dus zaten we hier eigenlijk perfect. Om al onze klanten toch ook straks van dienst te kunnen zijn, hebben we daarom besloten niet alleen een prachtige hoofdvestiging in Leiderdorp neer te zetten, maar ook een samenwerking te starten met de Houtwerf in Zoeterwoude. Met een winkel van Kruyt die in de showroom van de houthandel doorloopt en dus vandaaruit onze andere klanten kan bedienen.”

Vol trots pakt Remco Lammen de tekeningen van de nieuwbouw, die volgens planning begin december wordt opgeleverd. “We krijgen een winkel met een vloeroppervlak van 1000 m2 met daarin een soort showroom waarin alle machines, accessoires en toebehoren van de wand zijn af te pakken. Zo krijgen wij de allernieuwste en unieke Festool shop-in-shop van ruim 70 m2 voor de ultieme Festool beleving. Met daarnaast ook shop-in-shops van Milwaukee en Makita. Verder komt er een gedeelte met domotica toepassingen. Dat gaan we ook echt laten zien door deuren neer te zetten en ‘aan te kleden’ met elektronische oplossingen, zodat onze specialisten voor onze klanten hun klantwensen op het gebied van toegangscontrole direct kunnen vertalen in de juiste oplossing en producten.” Maar ook met haar projectbureau met productspecialisten in hang- en sluitwerk hoopt Kruyt straks nog meer voor haar klanten te kunnen doen. “Van het vertalen van bouwtekeningen tot een materiaalstaat tot het geven van toegangscontroletrainingen aan de gebruiker van een gebouw. Zo adviseren we niet alleen de oplossing, maar komen deze desgewenst ook monteren en onderhouden.”

Afkomst niet verloochenen

Tel daarbij de ruime kantoorgelegenheid voor onder meer de afdeling verkoop, projectenbureau(specialisten op het gebied van Hang en sluitwerk) alsook een debiteurenadministratie die gewoon decentraal blijft, en er staat straks een megamodern en uniek pand dat volledig op de wensen van Kruyt en klant is aangepast. Compleet met verruimde openings- tijden die overigens voor beide locaties gelden. “Zo zijn we vanaf 2 januari van maandag t/m donderdag van 7 tot 17 uur geopend en vrijdag tot 16 uur. De hoofdvestiging – waarvan de winkeldeuren naar verwachting op 19 december open gaan – is daarnaast ook op zaterdag van 8 tot 12 uur open. Maar”, zo vervolgt Remco Lammen lachend, “we kunnen wel een nieuw gebouw neerzetten, maar je moet je afkomst niet verloochenen. Dus in het nieuwe pand komt ook een Kruyt museum waar je de tand des tijds kunt ervaren van de diverse ontwikkelingen in de ijzerwaren branche, met oude sloten, gereedschappen, machines, krantenartikelen en behaalde certificaten. Volop historie en emoties die voor ons zo belangrijk zijn.”

Aan alles is te merken dat Kruyt voortdurend naar haar klanten luistert en op hun wensen inspeelt. Het verwondert mij dan ook niet dat ze als Sterkste Schakel genomineerd zijn. Remco Lammen zelf blijft er nuchter onder. “De wensen van de één zijn nu eenmaal anders dan bij de ander en wij willen graag iedereen tevreden stellen. Maar ik denk wel dat dit ook mede bepaald waarom we al zo lang bestaan. Dat hebben we kunnen doen door steeds met onze tijd mee te gaan en een dynamische, uitdagende en inspirerende omgeving te blijven voor zowel onze klanten als onze medewerkers. De wereld verandert en wij moeten mee. En dat doen we door naar onze klanten te blijven luisteren.”

Oudgediende Frans Veeren, die hier al 43 jaar werkzaam is, kan dit alleen maar beamen. “Ik heb door de jaren heen veel veranderingen gezien en ze eigenlijk allemaal als positief ervaren. Kruyt is altijd bezig geweest met innoveren en doet dat nog steeds. Ik heb het bedrijf zien veranderen in een onderneming die meer openstaat voor haar klanten en ook anders is gaan communiceren. Wat altijd is gebleven, is de klantgerichtheid, het centraal stellen van de klanten. En die klanten zijn nog steeds mensen die ons advies aannemen. Dat is nooit veranderd. Klanten vertrouwen nog steeds op onze expertise en service.”

Kruyt hoofdkantoor (per 19 dec)

Touwbaan 1 H
2352 CZ Leiderdorp
T 071 – 589 92 03
I www.kruytbv.nl

Kruyt Zoeterwoude (per 2 jan)

Industrieweg 14
2382 NV Zoeterwoude
T 088 – 765 16 50
www.kruytbv.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sam
Ik heb een kort vraagje, ik kwam rijnstreekbusiness.nl tegen terwijl ik aan het kijken was naar websites/webshops in Nederland. Ik heb wat ideeën en aandachtspuntjes opgeschreven die ik graag zou willen bespreken wat betreft SEO en conversieoptimalisatie. Dit is geheel vrijblijvend en indien gewenst kan ik ze even op de mail zetten? Bellen kan ook altijd! Ik wil je ook graag een gratis SEO-Analyse wat betreft de prestaties van je website mailen als je het interessant vindt? Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Sam van de Hulsbeek Mediya B.V https://mediya.nl/
05-06-2024 08:40
Sam