Hoogheemraadschap van Rijnland test Piekberging Haarlemmermeer

Rijnland kijkt tevreden terug op de eerste testdag van de Piekberging Haarlemmermeer in Buitenkaag. In een dag is de piekberging volledig gevuld met water vanuit de Ringvaart. Het water blijft de komende vijf dagen in deze waterberging staan. Als alles goed gaat, opent Rijnland de uitlaat op donderdag 14 november en is de piekberging op dinsdag 19 november weer leeg. De test is te volgen via de livestreams.

Op donderdag 7 november rond 9.00 uur opende aannemer Combinatie Leeghwater de inlaat, nadat de Lisserdijk was afgesloten en de Ringvaart was gestremd. Het water stroomde met veel lawaai de piekberging in. Op vrijdag 8 november om 09.50 uur was de piekberging vol. Het water blijft de komende vijf dagen in deze waterberging staan. Het calamiteitendraaiboek (het inundatieprotocol) is stap voor stap goed doorlopen. Wel zijn er enkele leerpunten die in het protocol doorgevoerd worden, zoals het plaatsen van een extra peilschaal. De Lisserdijk en de Ringvaart zijn nu weer open en het bordes is toegankelijk.

Hoogheemraad Aad Straathof kijkt met een goed gevoel terug op de eerste testdag: “De Piekberging Haarlemmermeer is een project met een lange adem, want we zijn ruim 20 jaar geleden begonnen. Het is goed om te zien dat wat we bedacht hebben ook echt werkt! Ik ben trots op dit mooie project!”

Volg de test live

De test is tot en met dinsdag 19 november live te volgen via www.rijnland.net/livestream. Rijnland deelt video’s van de test via hun sociale mediakanalen en www.rijnland.net/piekberginghaarlemmermeer.

Piek­ber­ging Haar­lem­mer­meer

In het centrale deel van het Rijnlandse gebied bestaat er een risico op wateroverlast. Het gebied rondom de Kagerplassen ligt namelijk ver verwijderd van de vier Rijnlandse boezemgemalen. De piekberging wordt gebruikt wanneer bij extreme regenval het water niet snel genoeg weggepompt kan worden naar het buitenwater, zoals de Noordzee. Om wateroverlast en overstroming van dijken te voorkomen kan tijdelijk 1 miljoen kubieke meter water in deze piekberging worden opgeslagen. Het water stroomt dan vanuit de Ringvaart in de piekberging, een lagergelegen polder omringd door een dijk, en wordt daar tijdelijk opgevangen. De verwachting is dat dit gemiddeld eens in de 15 jaar nodig is, maar dit kan ook betekenen dat de piekberging twee jaar achter elkaar ingezet wordt.

Meer in­for­ma­tie

Kijk voor meer informatie over de piekberging en de test op www.rijnland.net/piekberginghaarlemmermeer.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *