Notariskantoor Van de Oudeweetering over bedrijfsopvolging

‘Betrokkenheid is de kracht van het familiebedrijf’

Linda van de Oudeweetering begon in 2013 haar eigen notarispraktijk. Sindsdien groeide haar kantoor van drie naar veertien medewerkers. Een van hen is collega-notaris Rosalie Wesseling, die vijf jaar geleden overstapte van een notariskantoor in Den Haag, waar ze twintig jaar werkte. Met ondernemings-recht en familierecht als specialiteit zijn zij regelmatig betrokken bij bedrijfsoverdrachten in families. Een interview inclusief vier gratis tips.

In het stijlvolle en eigentijds ingerichte pand op de hoek van De Kempenaerstraat en de Warmonderweg in Oegstgeest zijn Linda van de Oudeweetering en Rosalie Wesseling duidelijk: een overdracht binnen een familiebedrijf is echt anders dan in een willekeurig ander bedrijf. 

“Bij een familiebedrijf is de betrokkenheid groot, wat ook meteen de kracht is. Alles is veel meer gericht op de continuïteit van de onderneming. Een ouder kan zijn bedrijf wel overdragen, maar laat het daarmee niet gelijk los. De ouder wil toch dat het goed blijft gaan met het bedrijf. Op elke verjaardag heb je het er met elkaar over. Daarom heeft de opvolging van een onderneming binnen een familie veel impact.”

Goede communicatie

Dat vraagt van de notaris goede communicatieve vaardigheden, benadrukken Linda en Rosalie. “Je moet voorkomen dat achteraf kinderen jaloers worden of de ouders verwijten gaan maken over de waarde van het bedrijf of de schenking. Daarvoor ga je naar de notaris. We verzorgen alle afspraken rondom de bedrijfsoverdracht, van het in orde maken van de structuur en de statuten tot  een ondernemerstestament, een levenstestament en een familiestatuut, waarin afspraken staan over de zeggenschap maar ook de missie en de normen en waarden van het bedrijf.” Een overdracht kan trouwens ook geleidelijk gebeuren waarbij de aandelen worden gecertificeerd, in een stichting ondergebracht en in delen worden overgedaan. “Wij zorgen dat alle afspraken die gemaakt zijn, duidelijk worden opgeschreven.” 

Zowel Linda als Rosalie geeft aan dat bij dit soort trajecten het ondernemingsrecht en het familierecht samenkomen, wat het extra interessant maakt. “Omdat we alle kennis die we hebben – ook dat van vastgoed, dat ook een belangrijke rol kan spelen bij een bedrijfsoverdracht – in praktijk kunnen brengen. Die combinatie maakt het werk leuk en uitdagend. 

Eigenlijk zou je een dag mee moeten lopen om het zelf te ervaren. We staan dichtbij onze cliënten en vinden het leuk om met andere adviseurs om de tafel te zitten waaronder accountants en fiscalisten.” 

Duidelijke taal 

Afsluitend zeggen Linda en Rosalie dat ze het belangrijk vinden dat alles wat met de overdracht te maken heeft, zo goed mogelijk wordt uitgelegd in duidelijke taal. “We steken veel tijd in het geven van toelichtingen en voorbeelden, die zijn toegespitst op de eigen situatie. Uit reacties die we krijgen van klanten blijkt dat zij dit een prettige manier van werken vinden. ‘Ik snap nu eindelijk hoe het zit’, krijgen we terug, Deze manier van werken past bij ons kantoor. We willen uitnodigend en laagdrempelig zijn.”

Aanbevelingen

Linda van de Oudeweetering en Rosalie Wesseling geven de volgende adviezen aan ondernemers die overwegen om hun bedrijf over te dragen.

Op alles voorbereid zijn

“Het is noodzakelijk om op tijd te beginnen met een bedrijfsoverdracht, want je wordt altijd achterhaald door de tijd. Je moet op alles voorbereid zijn. Ze zeggen niet voor niets dat een ondernemer moet zorgen dat zijn of haar bedrijf altijd verkoopklaar is. Laat niets liggen en zorg dat alles goed beschreven is. Een ondernemer en niets regelen, die combinatie kan niet.”  

Houd rekening met veranderende wetgeving

Wetten en regels kunnen veranderen, bijvoorbeeld fiscale wetten en wettelijke regelingen voor schenkingen. Vaak gebeurt dat op 1 januari van het nieuwe jaar. “Houd daar rekening mee bij een overdracht”, zeggen Linda en Rosalie. “Zorg dat je bedrijf qua structuur, ook fiscaal, goed op de bedrijfsopvolging voorbereid is.”

Benoem een opvolgend bestuurder

“Leg vast wie de beslissingen neemt als de directeur-eigenaar plotseling wegvalt door overlijden, ziekte of om een andere reden”, geven Linda en Rosalie als derde tip. “Want de zaken gaan door. Regel daarom wie teken-bevoegd is, wie opdracht geeft voor betalingen, wie de zaak dan overneemt en wie welke volmachten heeft. Dat kan iemand van het bedrijf zijn maar ook bijvoorbeeld de partner van de eigenaar.” 

Leg zaken goed vast in een testament en huwelijksvoorwaarden

“Leg relevante zaken vast in huwelijksvoorwaarden en een testament, want doe je dat niet dan kan dat gevolgen hebben voor je bedrijf. En haal na verloop van tijd je huwelijksvoorwaarden en testament eens uit de kast om te kijken of alles nog klopt.”

Notariskantoor Van de Oudeweetering
Warmonderweg 24
2341 KW Oegstgeest
071 515 71 50
[email protected]
www.notarisvdo.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *