Hoogheemraadschap van Rijnland is in samenwerking met Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop (SBGB) de pilot ‘Kraggen en Tillen’ gestart. Hierin worden mogelijkheden voor innovatieve, ecologische oeverinrichtingen voor de Boskoopse context onderzocht. Voor dit project zijn er drie aannemers benaderd die elk een eigen ontwerp hebben gemaakt. In de komende twee jaar zullen de zogenoemde drijvende tillen met elkaar vergeleken worden.
Wat zijn kraggen en tillen?
Een til is een drijvende constructie. Er zijn drie verschillende versies hiervan aangelegd (kale wilgenbundels, wilgenbundels met een laagje bagger, een mat met een laagje bagger). Daarop zijn inheemse oever-en waterplanten ingeplant.
Een krag is een zwaardere constructie die gevuld wordt met lokale bagger. Hij wordt langs de oever op zijn plek gehouden door palen onder water. De bovenkant wordt ingeplant met inheemse oever-en waterplanten. Deze constructie heeft meer invloed op het watersysteem.
Waarom deze pilot?
In Boskoop is weinig ruimte voor de aanleg van traditionele natuurvriendelijke oevers. De meeste sloten bevinden zich midden tussen de boomkwekerijen, waarbij de oevers veelal een harde beschoeiing hebben. Daarom is het nuttig om te onderzoeken of er ook andere mogelijkheden zijn voor het verbeteren van het leven in de sloot en zo te voldoen aan de KRW-doelen (die gelden voor de Gouwe Polder).
Gerelateerde artikelen
Uit de regio