Restaurant Latour houdt ster met nieuwe chef-kok

‘Maar er is nog genoeg om voor te gaan’

Op 7 oktober dit jaar kwam het verlossende woord: Restaurant Latour houdt ook na negentien jaar zijn Michelinster. Dat enkele maanden eerder een nieuwe chef-kok was aangetreden, Kenny Friederichs, had daar geen invloed op. “Dat hebben we wel even gevierd ja.” 

“2024 was tot nu toe het meest turbulente jaar in mijn leven”, zegt Kenny Friederichs, sinds 1 augustus de nieuwe chef-kok van Restaurant Latour in het Noordwijkse Grand Hotel Huis ter Duin. “Ik begon het jaar als junior-chef om vervolgens op 1 augustus chef-kok van dit sterrenrestaurant te worden. Mijn droom was om ooit sterrenchef te worden. Drie maanden nadat ik junior chef was geworden, was dat al gelukt.” 

Die snelle promotie was het gevolg van het vertrek van Kenny’s voorganger Marcel van Lier, die met pensioen ging. Daardoor kreeg de 32-jarige Kenny Friederichs, die al acht jaar werkzaam is bij Latour, de kans om de scepter te gaan zwaaien in de keuken van het gerenommeerde restaurant. 

“Ik voelde wel druk, druk die ik me overigens zelf oplegde”, bekent de nieuwe chef-kok. “Je wilt dat de gasten die al jaren komen, blijven komen. En je wilt het zo goed mogelijk doen in dit mooie restaurant, dat op dat moment al negentien jaar een Michelinster had en die we wel graag wilden behouden. In theorie kun je de ster kwijtraken als de chef vertrekt, maar dat gebeurde gelukkig niet.”

Cirkel is rond

“Latour met zijn ster is een sterk merk dat mensen trekt, bleek eens te meer”, kijkt sommelier/SVH-meestergastheer Stan Kerckhoffs terug op de afgelopen maanden. Met als kers op de taart op 7 oktober dit jaar de heugelijke mededeling dat Restaurant Latour ook voor het twintigste achtereenvolgende jaar de Michelinster mag dragen. “Dat was heel bijzonder”, zegt Kerckhoffs, die sinds 2003 bij Latour werkzaam is. “We waren met het hele team aanwezig tijdens de presentatie van de Michelingids in Maastricht waarop de bekendmaking van de sterren was, met aansluitend een gala, nota bene op dezelfde locatie waar we in 2005 te horen kregen dat we voor het eerst de ster kregen. We waren naar Maastricht gegaan met de gedachte dat het een lach of een traan kon worden.” Het werd dus een lach. “En daarmee was de cirkel rond. Dat hebben we wel even gevierd ja.” 

Hoe zien nu de komende jaren eruit? 

“We stellen steeds nieuwe doelen”, zegt Kenny Friederichs. “Dat de gasten zouden blijven komen, ook zakelijke gasten, en dat we de ster zouden behouden, was het eerste doel. Dat is gelukt. Maar er is genoeg over om voor te gaan.” Een van de nieuwe doelen is een hoge klassering in restaurantgids Lekker. Latour staat al in de top 100, op de 57ste plaats. Ook in de gele gids van Gault & Millau staat Latour hoog genoteerd met 16 punten op een totaal van 20, maar de ambitie is om verder te stijgen op deze lijsten. Kenny: “Ook een tweede Michelinster is onderdeel van onze ambities.”

Nieuwe energie

Maar dat zijn niet de enige doelen die Kenny Friederichs en Stan Kerckhoffs zichzelf stellen. “We willen ook dat jonge mensen graag bij ons komen om te leren, en dat we interessant zijn om voor ons te werken. Ook dat lukt, want in korte tijd hebben we al twee leerlingen aangetrokken.”

Om de doelen te realiseren, wordt Kenny Friederichs sinds een aantal maanden begeleid door topkok Robert Kranenburg, die hem tips en adviezen geeft. Tweemaal per maand komt de bekende chef-kok langs in Latour om te genieten van de kookkunsten van Friederichs. Kenny: “Zo word ik de goede richting opgestuurd. Voor de verdere ontwikkeling van mijn kookstijl is zo’n mentorschap heel belangrijk.”

Veel veranderd

Is er veel veranderd sinds het aantreden van Friederichs, vragen we Stan Kerckhoffs aan het einde van het gesprek? “Aan de ene kant niet, want ik werk al acht jaar met Kenny. Maar er is wel nieuwe energie aangeboord bij het team. Verder heeft de chef een iets lichtere manier van koken, met lokale ingrediënten en vernieuwende producten die geïnspireerd zijn door de Noordzee, waar onze gasten op uitkijken. En wat ook anders is, is dat de mensen uit de keuken vaker in het restaurant komen om hun gezicht te laten zien aan onze gasten. Niet alleen Kenny doet dat, maar ook bijvoorbeeld onze patissier met zijn friandises. De gastbeleving heeft meer prioriteit gekregen. Onze gasten waarderen dat, merken we aan de reacties die we krijgen.”

Rijnstreek Business lunchspecial

Als lezer van Rijnstreek Business kunt u exclusief genieten van de bij het met een ster bekroonde Restaurant Latour. Voor 75 euro profiteert u van een unieke aanbieding: twee voor de prijs van één!

Wat kunt u verwachten?

– Dagelijks wisselend tweegangenmenu

– Keuze uit vegetarisch, vis of vlees in zowel het voor- als hoofdgerecht

– Afsluiting met een heerlijk koffieservies

– Inclusief tafelwater

– Perfect te serveren in slechts 60 minuten

Dit arrangement is geldig van 16 januari t/m 13 februari 2025. Alleen door vooraf te reserveren onder vermelding van Rijnstreek kunt u gebruik maken van dit unieke arrangement. 

Vanaf januari ook lunchen in Latour

De afgelopen jaren konden gasten alleen dineren in Latour. Vanaf donderdag 16 januari komt daar verandering in en kunnen gasten ook in het sterrenrestaurant terecht voor de lunch. 

“Nederland had geen echte lunchcultuur, afgezien van het zuiden van ons land”, zeggen chef-kok Kenny Friederichs en meester-gastheer Stan Kerckhoffs. “Maar we denken dat dit is veranderd, vandaar dat de tijd nu rijp is om lunches te gaan aanbieden. We gaan dat doen op donderdag tot en met zaterdag.” 

Speciaal voor zakelijke gasten serveert het team van Latour ook een businesslunch, die te serveren is in een uur, bestaande uit een voorgerecht en hoofdgerecht en koffie. Stan Kerckhoffs: “We denken dat dit heel interessant is voor de zakelijke markt. Maar uiteraard kunnen onze gasten ook uitgebreider bij ons lunchen. Onze gerechten zijn net als bij onze diners geënt op de seizoenen en de Noordzee en bevatten veelal lokale ingrediënten. Wat ook mooi blijft, is het prachtige uitzicht op zee vanuit ons restaurant op de eerste etage. Niet voor niets spreken we van onze Latour Experience: totale beleving, waarbij de totale keuken laat zien wat die kan.”   

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *