Van Wezel Accountants over bedrijfsopvolging:

‘Het is een soort omgekeerde bevalling’

“Iedereen kan een bedrijf verkopen, maar het voordeel van ons is dat we het bedrijf en de ondernemer kennen, vaak al jarenlang.” Een gesprek met de directieleden Willem Vriend en Willem van Duijn (beiden tevens accountant) en fiscalist Derk Kraakman over het overdragen van je bedrijf en wat daar allemaal bij komt kijken.

“Je bedrijf verkopen doe je als ondernemer maar één keer in je leven. Wij hebben dat als adviseurs al honderden keren meegemaakt en dus weten wij wat er gaat komen en wat er gedaan moet worden om van de verkoop een succes te maken”, trapt Willem Vriend af in de sfeervolle vergaderkamer in het kantoor van Van Wezel Accountants aan de Oegstgeesterweg in Rijnsburg. “Bij de overdracht van een onderneming zien we platgeslagen vier verschillende situaties. Er is sprake van een verkoop aan derden, verkoop aan een kind, schenking aan een kind of een combinatie van die laatste twee. Te midden van alle emoties en stress die bij zo’n overdracht komen kijken, blijven wij rustig en geven we adviezen waarmee de ondernemer verder komt”, vult Willem van Duijn aan. 

Fiscaalvriendelijke overdracht

Dat advies wordt op meerdere gebieden gegeven. Willem Vriend ondersteunt de ondernemer daarbij op het emotionele en strategische vlak, Willem van Duijn begeleidt de verkoop en Derk Kraakman zorgt voor een fiscaal zo vriendelijk mogelijke manier van overdragen. “Wij zorgen voor de juiste financiële structuur en wijzen op fiscale regelingen zoals de bedrijfsopvolgingsregeling, om dit mogelijk te maken”, legt Derk zijn rol uit. “Bij een schenking aan een kind zorgt de bedrijfsopvolgingsregeling ervoor dat dit fiscaal zeer voordelig kan. Uiteraard denken we ook mee over hoe een en ander aangepakt kan worden wanneer bijvoorbeeld het ene kind wel en het andere kind geen aandelen geschonken krijgt. Dat zijn juist de zaken die een overdracht binnen de familie op de langere termijn succesvol maken.”  

“Iedereen kan een bedrijf verkopen,” zegt Willem Vriend, “maar het voordeel van ons is dat we het bedrijf en de ondernemer kennen, vaak al jarenlang. Samen hebben we van alles meegemaakt en zijn we soms door meerdere crises heengegaan, zowel privé als zakelijk. Daardoor is er een vertrouwensband ontstaan.”   

Huis verkopen

De overdracht van een bedrijf is niet een op zichzelf staand traject. Vaak komt het idee op rond het vijftigste jaar van een ondernemer, maar ook vóór die tijd is het een kwestie die zo af en toe ter tafel komt. “Vergelijk het maar met een huis verkopen”, legt Derk Kraakman uit. “Een huis moet je goed onderhouden gedurende de tijd dat je er woont. Om er zelf prettig in te leven maar ook om het in goede staat te kunnen overdragen als je er ooit nog eens uitgaat.” 

En Willem van Duijn vult aan: “De basis moet op orde zijn, zonder lijken in de kast die eruit kunnen komen op het moment dat je gaat overdragen. Je moet voorkomen dat die er zijn, dan behoudt het bedrijf te allen tijde zijn waarde. Dat is het fundament voor succes, zoals niet voor niets onze bedrijfsfilosofie luidt.”

Stapje terug doen

Voor een bedrijfsoverdracht heeft Van Wezel alle specialisten in huis. Het begint altijd met de accountant die regelmatig met de ondernemer spart over de strategie, de resultaten en vaak ook de privé-situatie. Willem Vriend: “Maar op het moment dat de overdracht concreet wordt, doe ik een stapje terug. Dan verplaats ik mij wat meer naar de achtergrond en komen mensen van onze Corporate Finance-afdeling erbij om het bedrijf door te lichten en met de kopende partij of partijen te onderhandelen over de prijs en de voorwaarden. Bij het verkopen gaat het ook altijd over de vraag met welke koper je de beste klik hebt, los van de prijs. Niet altijd hoeft de hoogste prijs doorslaggevend te zijn.”

De koper kan iemand van buitenaf zijn, bijvoorbeeld een private equity-partij, maar ook een familielid. Willem van Duijn: “En als er geen geschikte koper is dan gaan wij daar voor de ondernemer naar op zoek. Bij familiebedrijven gaat het vaak over de vraag wie van de familieleden het stokje overneemt en of hij of zij geschikt is om het bedrijf te leiden. Wanneer een of meerdere kinderen daarvoor geschikt zijn, is het ook van doorslaggevend belang of diegene dat überhaupt wel wil. Daarnaast kan het ook zo zijn dat niet ieder kind geschikt is of de ambitie heeft om het bedrijf over te nemen. Dan is de vraag: wat doe je met de kinderen die niet in de zaak komen? Op dat soort momenten moet je soms durven zeggen waar het op staat als dat nodig is. Zodat we knopen door kunnen hakken. Soms worden mensen dan wel eens boos. Maar als er een vertrouwensband is, zoals wij hebben met onze klanten, gaat dit soort processen gemakkelijker.”   

Onverwachte gebeurtenissen

Gedurende het overdrachtsproces bekijken de specialisten van Van Wezel de situatie zo breed mogelijk. “Wat vinden wij dat het bedrijf waard is? Wat doe je bij onverwachte gebeurtenissen als ziekte, overlijden, crisis en financiële tegenvallers? Wordt alles goed vastgelegd in contracten en testamenten? Hoe bepaal je het salaris van de nieuwe eigenaar, hoe financiert hij de koop en hoe zorg je dat de verkopende partij genoeg geld heeft om ook na zijn pensioen zijn hobby’s te kunnen blijven doen? En mocht er naar verwachting geld overblijven, hoe krijgen we dat zo gunstig mogelijk bij de volgende generatie?” 

Wakker liggen

“Dit zijn allemaal zaken waar een ondernemer van wakker kan liggen en waarover hij ons altijd kan bellen”, concluderen de drie aan het einde van het gesprek. “Er komt in zo’n periode heel veel op onze klant af, met alle emoties van dien. Het is een zwaar proces van gemiddeld zo’n negen maanden, een soort omgekeerde bevalling eigenlijk, want aan het eind draag je je kindje over. De overdracht, die bij de notaris wordt afgesloten, is een feestelijk moment, ook voor ons. Uiteraard zorgen we daarom op dat moment voor champagne om het te vieren.”

Van Wezel Accountants
Oegstgeesterweg 199
2231 AT Rijnsburg
071 409 21 00
www.vanwezelacc.nl
[email protected]

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *