Sluitende begroting voor Katwijk

Het college van de gemeente Katwijk presenteert dit jaar weer een sluitende begroting. Ook voor 2025 lukt het om in de zwarte cijfers te blijven. Voor het gevreesde ‘ravijnjaar’ 2026 verwacht het college rode cijfers als er geen actie wordt ondernomen. In voorbereiding op de dalende Rijksbijdragen vanaf dat jaar heeft Katwijk de afgelopen jaren haar uitgaven kritisch onder de loep genomen en waar mogelijk gespaard. Onlangs werd bekend dat de bijdragen vanuit het Rijk voor Katwijk minder ongunstig uitvallen. Dit neemt niet weg dat het gemeentebestuur extra kritisch zal moeten kijken naar de uitgaven van 2026 en verder. 

Wethouder Financiën van de gemeente Katwijk Jacco Knape: ‘Het komende jaar zullen we toch scherp met elkaar moeten kijken naar zaken die we wellicht niet meer of anders kunnen doen. We nemen daar ruim de tijd voor om hier goed met de gemeenteraad naar te kunnen kijken. Financieel zijn de tijden lastig en weerbarstig.  We weten al een paar jaar dat de bijdragen vanuit het Rijk vanaf 2026 minder zullen zijn en bereiden hier ons ook op voor.’

Dankzij financieel goed beleid kan Katwijk steeds de zaken die belangrijk zijn blijven doen. In Katwijk vinden we het belangrijk dat iedereen mee kan blijven doen. Dat betekent dat we werken aan betaalbare woningen, het tegengaan van energiearmoede en dat we inwoners die het zelf even niet redden, kunnen ondersteunen. Ook een goed bereikbare gemeente, zowel voor inwoners als ondernemers staat hoog op de agenda. Net als de veiligheid in onze dorpen.

Gemeentelijke belastingen

De woonlasten stijgen in 2025 gemiddeld met bijna 40 euro per jaar voor een meerpersoonshuishouden.

(betaalbare) Woningen

Op verschillende plekken in onze gemeente worden woningen gebouwd of zijn daar plannen voor. Bij de bouw van woningen gaat grote aandacht uit naar voldoende groen, plekken om te ontmoeten, bereikbaarheid en parkeren. Met de aankomende uitspraak van de rechter over Valkenhorst hopen we snel woningbouw mogelijk te maken.  We zijn in gesprek met het Rijk om het aantal betaalbare woningen in deelgebied II en III in Valkenhorst te verhogen. Verder komt er binnenkort een voorstel voor het instellen van een Woonfonds om andere woningbouwprojecten mogelijk te maken. Het college blijft zich naast betaalbare woningen ook inzetten voor geschikte woningen. In het actieplan Wonen, Zorg en Welzijn werkt de gemeente aan geschikte woningen voor inwoners die meer zorg nodig hebben.

Energie(armoede)

In 2050 moet heel Nederland van het gas af zijn. We willen minder afhankelijk zijn van de gasleveranties van andere landen en minder CO2 uitstoot hebben. We zetten daarom in op betaalbaarheid door het stimuleren en faciliteren van isoleren en besparen. Mogelijkheden tot collectieve warmtevoorzieningen werken we uit. Het Katwijks Isolatiefonds, de Lokale Aanpak Isolatie plus de duurzaamheidslening ondersteunen inwoners financieel bij het isoleren van hun woning. Vanaf november 2024 start het energieloket. Inwoners kunnen hier terecht met vragen en concrete hulp bij het aanvragen van deze subsidies. In regionaal verband onderzoeken we hoe we inwoners met collectieve warmtevoorzieningen kunnen ondersteunen bij de overgang van gas naar alternatieve energiebronnen.

Zorg voor elkaar

Dat inwoners elkaar blijven ontmoeten is belangrijk. Ruimte in onze gemeente is schaars en daarom stimuleren we het multifunctioneel gebruik van maatschappelijke gebouwen, wat ontmoetingen ten goede komt. We kijken ook naar multifunctioneel gebruik bij de bouw en renovatie van scholen. De stijgende kosten voor zorg en ondersteuning, met name de jeugdzorg, vragen de komende jaren nog steeds onze aandacht. Niet alles is mogelijk, we kunnen gewoonweg niet alles meer betalen. Niet eerder hadden zoveel jongeren behoefte aan jeugdzorg. Een probleem dat we niet alleen kunnen oplossen. De gemeente kan zorgen voor beleid, stimulering en regels om (maatschappelijke) ontwikkelingen te stimuleren. De samenleving kan ook haar steentje bijdragen door goed naar elkaar om te kijken en te helpen waar nodig. In 2025 start de vernieuwde Maatschappelijke Agenda, waarin maatschappelijke partners nu voor meerdere jaren een subsidiebeschikking kunnen krijgen.

Veiligheid

In 2025 blijven we inzetten op de vijf thema’s van de Veiligheidsagenda 2024-2027; georganiseerde en ondermijnende criminaliteit, digitale veiligheid, veilige wijken, zorg en veiligheid en voetbalgeweld. Bijzondere aandacht gaat uit naar onze jeugd. We zetten extra in op het voorkomen van jonge aanwas in de criminaliteit en het verminderen van middelengebruik. Met verschillende partijen werken we aan preventie en veiligheid met politie, welzijnswerk en handhaving. In 2025 zullen we verdere stappen zetten om het uitpubliek bij voetbalderby’s weer mogelijk te maken. 

Bereikbaar nu en in de toekomst

Meer inwoners betekent ook meer verkeer. Katwijk moet nu en in de toekomst goed bereikbaar zijn en blijven. Dit is niet alleen belangrijk voor inwoners, maar zeker ook voor ondernemers. We gaan samen met de regio verder met de Corridorstudie N206/A44 Ruimte en Leefbaarheid. Ook lokaal werken we aan bereikbaarheid. Zo willen we zorgen voor een bewaakte en gratis fietsenstalling in Katwijk aan Zee. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *