Dagelijks werken partijen in de politie-eenheid Den Haag hard om de onlinewereld voor inwoners en ondernemers veilig te houden. In oktober – cybersecuritymaand – houden 25 gemeenten, het Openbaar Ministerie (OM), Politie en PVO (Platform Veilig Ondernemen) een estafette campagne over het voorkomen van online criminaliteit. Op beschermjezelfonline.nl staan handige tips en tricks om jezelf en je gegevens te beschermen. Ook vind je wat er bij jou in de buurt te doen is tijdens cybersecuritymaand.
Cyberburgemeester Cornelis Visser van de gemeente Katwijk zegt hierover: “Criminelen proberen vaak je persoonlijke gegevens of geld te stelen via phishing of WhatsApp-fraude. Allemaal heel overtuigend. Dus hoe kan je voorkomen dat je slachtoffer wordt van online criminaliteit? Weet je waar je hulp vindt of aangifte kan doen als het toch gebeurt? Deze maand zetten alle partijen in onze eenheid zich extra in. Zo zorgen we ervoor dat iedereen zo veilig mogelijk online kan meedoen.”
Hoe vragen we aandacht voor de onderwerpen?
In oktober starten verschillende gemeenten, de politie en het OM met acties om het bewustzijn over online criminaliteit te vergroten. BOA’s en de politie bezoeken scholen. Ze voeren gesprekken met leerlingen over geldezels en katvangers. Voor ouderen worden voorlichtingen georganiseerd. Deze vinden plaats in buurthuizen en aanleunwoningen. Hier leren zij over online criminaliteit en digitale veiligheid. Ondernemers kunnen een ‘cyberscan’ doen. Ook kunnen ze deelnemen aan bijeenkomsten over cyberveiligheid. De politie en het OM organiseren een hackathon. Inwoners kunnen hier echte cyberzaken aanpakken.
Videocampagne
Met een videocampagne op Snapchat wil de gemeente Katwijk jongeren bewust maken van de risico’s die online op de loer liggen, zoals sextortion, (online) grooming, cyberpesten en internetoplichting. Door samen te werken met Welzijnskwartier, Politie Katwijk en Sociaal Content Creators, voorzien we jongeren van kennis en tools om zich te beschermen tegen deze vormen van digitale dreiging.