Onderzoek warmtenet voor Zeeheldenbuurt Alphen aan den Rijn

Gemeente Alphen aan den Rijn, Firan en woningcorporatie Woonforte onderzoeken of het mogelijk is om een warmtenet aan te leggen in de Zeeheldenbuurt in Alphen aan den Rijn.
Het warmtenet wordt gevoed door aquathermie, een duurzame warmtebron die bijdraagt aan de vermindering van CO2-uitstoot. Wethouder Van den Ham en directeur-bestuurders van Firan en Woonforte tekenden onlangs een intentieovereenkomst om samen de mogelijkheden te verkennen. 

De samenwerkende organisaties willen de komende periode een aantal belangrijke vragen beantwoord hebben en onderzoeken doen voordat zij definitief besluiten met elkaar verder te gaan. Dan zal pas duidelijk zijn of een warmtenet wel of niet aangelegd kan worden. Als het warmtenet er komt is er geen gas meer nodig om huizen en gebouwen te verwarmen. Dit sluit aan bij de landelijke doelstelling om in 2050 aardgasvrij te zijn. 

Samenwerking is nodig 

Wethouder Gert van den Ham is blij om samen op te kunnen trekken met woningcorporatie Woonforte en Firan (dochterbedrijf van Alliander): “Deze samenwerking is een belangrijke stap als het gaat om een duurzame toekomst voor Alphen aan den Rijn. Samen bekijken wij de mogelijkheden om een goede basis te leggen voor een betrouwbaar en betaalbaar warmtenet dat de Zeeheldenbuurt voorziet van duurzame warmte.” 

Publiek warmtebedrijf 

De organisaties willen een publiek integraal warmtebedrijf oprichten. Hiermee lopen zij vooruit op de Wet collectieve warmte, die begin deze zomer is aangeboden aan de Tweede Kamer. De wet koppelt ook de gasprijs en de warmteprijs los en het warmtetarief wordt gebaseerd op de kostprijs met een maximum. Dit betekent dat het warmtebedrijf in publieke handen komt. Onder het bedrijf vallen de levering van warmte en het beheer van het warmtenet. De organisaties onderzoeken hoe het warmtebedrijf het beste kan worden ingericht en welke partijen zij daarbij betrekken. 

De vervolgstappen 

De intentieovereenkomst is de eerste stap. De komende periode wordt er veel aanvullend onderzoek uitgevoerd, namelijk: hoe kan het ontwerp eruitzien? Waar kan de warmteleiding aangelegd worden? En hoe kan het warmtenet betaald worden? Dan zal pas duidelijk zijn of een warmtenet wel of niet aangelegd kan worden in de buurt. Er moeten dan ook keuzes worden gemaakt over het vervolg. Daarbij worden bewoners ook betrokken.  

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *