Provincie zet in op ‘eerlijke energietransitie’

Eerlijke energietransitie werkt. Dat blijkt uit een recent onderzoek dat de provincie Zuid-Holland heeft laten doen. In Dordrecht hielp de provincie bijvoorbeeld met extra energiehulp. Hierdoor kwam hulp bij de energietransitie uit lokale kring slim uit de startblokken, en konden andere gemeenten en initiatieven daar ook gebruik van maken.

Meedoen en meeprofiteren is cruciaal volgens gedeputeerde Berend Potjer. “Juist omdat mensen met een laag inkomen het meeste last hebben van hoge energiekosten en dus het meest te winnen hebben bij energiebesparing en betaalbare en schone energie uit eigen buurt. Eerlijke regelgeving is wel nodig, zodat mensen met lagere inkomens mee kunnen profiteren.”

De provincie Zuid-Holland werkt al enkele jaren aan een eerlijke energietransitie. We werken mee aan goede voorbeelden in de lokale praktijk. Door de ervaring in verschillende wijken en met diverse aanpakken helpen we niet alleen de buurtbewoners, maar doet de provincie ook ervaring op over wat goed werkt. Deze lessen verbinden we ook met landelijk beleid. Uit een externe impactevaluatie blijkt dat deze werkwijze zeer positief uitpakt en we volgende stappen kunnen gaan maken.

Impactevaluatie positief

Adviesbureau Grant Thornton heeft onlangs het programma ‘Inclusieve Energietransitie’ geëvalueerd en gekeken wat de impact van dit programma is. Uit de evaluatie blijkt dat de werkwijze goede resultaten heeft opgeleverd en een mooie basis voor vervolg biedt. De verbindende rol met verschillende partners, de betrokkenheid van het team en het opzoeken van de kracht van lokale initiatieven dragen bij aan de gerealiseerde impact. De komende jaren bouwt de provincie, met de aanbevelingen voor vervolg in de hand, voort op deze aanpak om het voor iedereen mogelijk te maken aan een eerlijke energietransitie deel te nemen. De gehele evaluatie is te vinden via Impactevaluatie.

Eerlijke energietransitie

Door lokale gemeenschappen te betrekken bij energieprojecten, werken we aan een energiesysteem voor de toekomst. Dit maakt ons minder afhankelijk van energie van buitenaf en helpt de lokale economie. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de maatschappelijke kant van de energietransitie. Zo zorgen we voor een duurzame toekomst voor iedereen, ongeacht hun achtergrond. Ook gaan we aan de slag met het borgen van rechtvaardigheid als publiek belang in ons beleid. Alleen zo kunnen we de energietransitie sneller laten verlopen en een eerlijk energiesysteem bereiken. Met de juiste aanpak biedt de energietransitie een kans om een rechtvaardige en duurzame samenleving te creëren, waar iedereen de voordelen van schone energie kan ervaren.

Meer informatie

De provincie werkt al langer samen met onder andere energiecoöperaties, energiecoaches en maatschappelijke initiatieven. Enkele mooie voorbeelden, ervaringsverhalen en projecten hebben we gebundeld in een online magazine.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *