Provincie ondersteunt woningcorporaties bij verduurzamen woningen

Woningcorporaties kunnen vanaf 17 juni subsidie bij de provincie Zuid-Holland aanvragen voor het verduurzamen van sociale huurwoningen. De provincie stelt €1 miljoen beschikbaar om het gebruik van houtbouw voor sociale huurwoningen op te schalen. Ook is er €300.000 beschikbaar voor drinkwaterbesparing in sociale huurwoningen.

Woningcorporaties kunnen de subsidie aanvragen voor de meerkosten van houtbouw, zodat het project gerealiseerd kan worden. Gedeputeerde Anne Koning: “Het bouwen met biobased materialen – met name houtbouw – is één van de meest impactvolle strategieën om invulling te geven aan de klimaatdoelstellingen. Houtbouw kent tal van voordelen, zoals reductie van CO2-uitstoot en CO2-opslag. Bovendien zorgt hout voor een fijn leefklimaat.”

Drinkwater besparen

De subsidie voor drinkwaterbesparing in sociale huurwoningen is bestemd voor zowel nieuwbouw als bestaande sociale huurwoningen. Met de subsidie wil de provincie het gebruik van drinkwater verlagen van gemiddeld ongeveer 130 liter per persoon per dag naar 100 liter. Dit kan met een techniek om drinkwaterverbruik voor toiletspoeling te verminderen.

“Woningbouwcorporaties kunnen een vliegwielwerking in gang zetten op het gebied van drinkwaterbesparing”, aldus Anne Koning. “Als zij waterbesparende toiletpotten op grote schaal installeren, raken installateurs hiermee bekend. Zo zorgen we dat de techniek ook vaker elders toegepast gaat worden en dalen de kosten.”

Vooroverleg

De provincie stelt beide subsidies open van 17 juni tot en met 30 november 2024. Woningcorporaties die vooroverleg met de provincie willen voeren over hun aanvraag, kunnen contact opnemen via [email protected].

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *